Fűszer és Lélek

Tíz zsírhelyszín: óriási budapesti lángosteszt

Időt és kalóriát nem sajnálva végigettünk jó pár budapesti lángosos kínálatát. Összességében el kell mondani, hogy a felhozatal szinte mindenhol jó, a választék pedig megdöbbentő. Találtunk olyan helyet, ahol 30 féle lángost árulnak. Érdekes módón a piaci vásárlás közbeni lángos evés nem vált áldozatává a hamburger kultusznak, sőt virágzóbb, mint valaha! Vannak piacok, ahol két lángosárus is működik egyszerre, ami mindenképp jót tesz a minőségnek, de az árak az árkartellbe való tömörülés miatt jóformán fillérre egyformák. Az alap a sima lángos volt, aminek ára 140-160 Forint egységesen, volt ahol külön kiírták, hogy a fokhagyma ingyenes. Köszönjük!
Ami feltűnt még, hogy nagy valószínűség szerint a lángosban a legdrágább a szalvéta lehet, ugyanis azt mindenhol sajnálják, olyannyira, hogy van, ahol nem is adnak. Kérésünkre közölték, hogy a lángoshoz nem szokás szalvétát adni, mert ott van alatta a papír.
Mi majdnem mindenhol a sajtos-tejfölös változatot kóstoltuk, talán az a legnépszerűbb. Tejes sorrendet nem állítottunk fel, de a véleményünk szerinti legrosszabb és legjobb lángos lelőhelyét eláruljuk.
Lehel piac, Váci út: Két lángosárus is van a piacon, az egyik közvetlen a bejárat mellett, a másik a piac közepén található. A sima mindkét helyen 140 Ft, a sajtos-tejölös a bejáratnál 250, középen 290 Forintba kerül. A bejárati árul még palacsintát is, a középen árusító pedig házi fánkot, amit nem kóstoltunk, de nagyon jól nézett ki a közepén az eperlekvárral.
Skála piac, Fehérvári úti Vásárcsarnok: Itt is két árus között választhatunk, mindkettő a harmadik emeleten található. A sima 150, a sajtos-tejfölös 300 Forintba kerül. Miután megkaptuk a lángost, sétálgattunk vele, hogy lássuk, mit is ehetnénk, ha máshoz volna kedvünk. El kell mondani, hogy a piac kifőzdéi legalább 100 féle ételt kínálnak ebédidőben, főzeléktől kezdve a húrkán-kolbászon át a rétesig, jó áron, illatosan, gusztusosan. Olyannyira, hogy ide másnap is vissza kellett mennünk egy marhapörköltre, és egyáltalán nem bántuk meg, érdemes kipróbálni!
Nagycsarnok, Vámház körút: No igen, itt kapható a 30 féle lángos. A sima 140 Forint, sajtos-tejfölös: 400 Ft. Magyaros (magyaros szósszal, bármi legyen is az, virsli karikákkal, paradicsom szeletekkel): 500 Ft. Elmondható, hogy a lángos itt a legdrágább az egész országban. Volt a harminc között egy pár igazán furcsa darab is: pl. ízes lángos, és cukros is. Az adag kicsi, nincs egy kinyitott tenyérnyi, a Fény utcai piacon ennek a kétszeresét kaptuk. Úgy látszik, a német turistákat ez egyáltalán nem zavarja, 11.30-kor annyian tolongtak a lángosos környékén, hogy a folyosón nem lehetett átmenni. Ez volt az egyetlen hely, ahol az eladó hölgy nem köszönt, sőt a köszönésünket sem fogadta, majd a legkisebb mosoly megeresztése nélkül dobta elénk amit kértünk, de a németek se részesültek különb kiszolgálásban.
Gondolom sejthető, hogy ezt a műintézményt ítéltük a legrosszabbnak. A földszinten viszont nagyon finom rétest árulnak a középső soron, azt érdemes megkóstolni, de az ára annak is elég borsos.
Garay piac, „ideiglenesen” a Rottenbiller utca 56., 58., 60.-ban: Kicsit féltünk a helytől, ugyanis még élénken élt bennem gyerekkorom lángosélménye a 80-as évek végéről, amikor a piac még az eredeti helyén üzemelt. Történt ugyanis, hogy édesanyámmal egy hétköznap délelőtt ettünk volna lángost, amikor is a bódéban már legalább 10 kisütött, kihűlt, szottyadt „izé” várt a sorsára. Ebből kaptuk meg az eladó nénitől. Felkiáltásunkra, hogy de hiszen ez hideg, a mikrós melegítést ajánlotta, mert nem süthet frisset, amíg a tálcán ennyi lángos sorakozik.
Szerencsére úgy láttuk, az a néni már vagy nyugdíjas lett időközben, vagy őt is elérte a kapitalizmus szele, ugyanis a lángos finom lett az évek múlásával a Garayn. Az árak ugyanazok, mint máshol, sima 140, sajtos-tejfölös 300. A helyiek a tzatzikis lángosra esküsznek, ami valóban nagyon jól nézett ki, de úgy láttam, hogy itt a sonkás-ketchupos változat is nagyon megy. Kapható még lekváros is, és ami a legjobb volt, málnaszörp is.
Gyöngyösi sétány, XIII. kerület: Hetente többször is járunk a Gyöngyösi sétányon, játszótérre menet, mégse láttam még soha a lángos feliratot, igaz, a kocsma mellett, egy tető alatt bújik meg, elég nehéz észrevenni. Lehet, hogy már tíz éve ott van, de lehet, hogy csak két hete nyitott, mindenestre azt egy kicsit rossz jelként fogtuk fel, hogy lángost evő embereket soha nem vettünk észre a padokon ücsörögni. Legyőzvén félelmünket kértünk két sajtos-tejfölöst 300-ért, és megállapítottuk, hogy egész jó! Kár, hogy amíg elkészült, egy részeg káromkodásait kellett végighallgatni, ezt betudtuk a rossz szomszédságnak.
Rákóczi téri vásárcsarnok: Kicsit nehéz megközelíteni a Rákóczi teret a 4-es metró munkálatai miatt, de dacoltunk az akadályokkal, és leteszteltük ezt a sütödét is. A simát 160-ért, a sajtos-tejfölöst 300-ért árulják. Bizakodóvá tett bennünket, hogy az eladó hölgyet több vásárló is a keresztnevén szólította, úgyhogy egyik szokásos sajtosunkat lecseréltük egy virslisre, szintén 300-ért, amit nem is bántunk meg, annyira finom volt. Itt viszonylag kicsi a „fajtaválaszték”, de mindegyik remek küllemű volt, amit láthattunk.58-as Lángoskert, Zugligeti út 101. Libegő szomszédságában található, nyitva tavasztól őszig. A sütöde egy régi villamosban üzemel, és egy kedves barátom hívta fel rá a figyelmünket. A hely pontos koordinátáit, még a Neten is megtalálhatjuk. Nyáron egészen éjfélig sütik itt a lángosokat, kedvesek, sőt, evés után a kezünket is megmoshatjuk, ami nagyon hasznos szolgáltatás. Az árak itt is megegyeznek a szokásos budapesti árakkal. Amiben viszont különböznek a többiektől, az a hely tágassága, itt ugyanis akár negyvened magunkkal is ülve tudunk enni. Számunkra ez a hely volt az egyik legjobb, holtversenyben győzött a következő versenyzővel.
Fény utcai piac: Itt is két helyen kínálnak lángost a fáradt vándornak, a földszinten, illetve a legfelső szinten. A földszinti egyben halsütöde is, 15 féle lángossal. A sima kicsit drágább itt, mint a többi helyen, 180 Ft, de ezt betudtuk a budai üzlethelységek magasabb árainak 🙂 Ha szerencsés időpontban érkezünk, akár Magyar Bálinttal is osztozhatunk a pulton, falatozás közben. A sajtos-tejfölösért 320 Forintot kérnek, de vannak itt olyan különlegességek is, mint a pörcös, vagy a bolonyais lángos. Az emeleti sütöde közvetlen a lift mellett található, és tíz féle lángost kínál. Nem tudtunk ellenállni a sajtos-tejfölös-sonkás változatnak 360-ért, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. A lángos akkora, hogy a felénél jóllaktam, aztán kihívásként kezelve az ügyet, még megettem a negyedét, majd feladtam. Megpróbáltam úgy kidobni, hogy az eladó hölgy ne lássa, nehogy levegyék az adagot, de mint asztaltársaságunk egyik tagja elmondta, évek óta nem romlik sem a mennyiség, sem a minőség. Ennek nagyon örültünk, maximális pontszámot szavazva mindkét Fény utcai lángos sütödének!
A végén következzen két kakukktojás:
Az egyik a Hold utcai vásárcsarnok, ahol legnagyobb szomorúságunkra nem árulnak lángost! Sőt, mintha maga a csarnok is kezdené elveszíteni igazi piaci arculatát, bár egy pár hentes, és zöldséges még hősiesen küzd a talpon maradásért, a piac inkább hasonlít egy déli ebédlő helyre. Persze megértjük mi, a környéken rengeteg bank, iroda stb. található, ahonnan több ezer éhes ember özönlik ki ebédidőben, és kiskosztümben elég veszélyes vállalkozás a lángos evés!
A másik kakukktojás az megfelel a lángosos kritériumnak, de nem Budapesten, hanem Tokajban található, és csak véletlen került a felsorolásba. De ha már annyira belejöttünk a lángososok tesztelésébe, nem hagyhattuk ki, ha már ott jártunk. Milyen szerencse, hiszen a legkedvesebb kiszolgálásban volt részünk, ugyanis szép napsütésben ücsöröghettünk a főutcán, majd kihozták a lángost 1-1 tálcán (!), sőt 2-2 szalvétát is adtak mellé. Úgyhogy a különdíjat mindenképp a tokaji lángososnak ítéljük.
Eredetileg a Velvet Tejven-vajban blogján.

Az ottani kommentekből egyértelműen kiderült, hogy mindenképp ki kell próbálni a Flórián téri lángost, és az Újpesti piacon is csodákat árulnak.

Köszönöm a segítséget a tesztelésben Malkának, és Meirnek.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Anonymous says:

  Siófokon az Ezüstparton is találunk egy isteni lángosot. Az ismert szórakozóhely közelében található szállodával szemben lévö kis utcában található kis bódé, ahol isteni lángost és palacsintát is árulnak. Igazi balatoni feeling! Nálam az a Nr.1. Igaz csak nyáron üzemel, de akkor hosszu sorok szoktak kigyózni elötte:) Nagyon ajánlom:)

 2. Mademoiselle says:

  Óóó!! Dejóóó ez a post, nagyon jókor jött! 🙂 November vége felé hazaugrom egy hétre (már több mint egy éve nem voltam Magyarországon) és azonkívűl, hogy durván sok TV paprikát és sütőtököt akarok bekebelezni, pont egy jó kis sajtos-tejfölös lángosra vagyok kiéhezve, de nagyon! Ezek a képek! Kész vagyok! Még két hét… jáááj! :-))

 3. VKOrsi says:

  Nálam a fény utcai vezet 🙂

 4. miss says:

  Újpesti lévén azt tudom mondani, hogy tényleg finomak az itteni lángosok, de meg kell nézni, melyiket veszi az ember. Néha az ,,ez a lángos összement?” kérdésre azt a választ kaphatja, hogy ,,á dehogy, csak nincs akkorára nyújtva” 🙂 Ámde: Életem legfinomabb lángosát idén nyáron ettem a hajdúnánási strandon! Szép, nagy, friss és ropogós, forró lángos fokhagymás tejföllel vastagon megkenve, erre jött rá szeletelt paprika, paradicsom, kígyóuborka, lilahagyma és egy hatalmas adag reszelt sajttal koronázták meg 🙂 Mindez cakli-pakli 300 magyar pénzért! Már más is zengett nekem erről ódákat, de a saját kezembe fogva és majszolva meg is értettem a csodálatot. Részemről mindenképpen díjnyertes és mellesleg déltől másnap reggel 9-ig bőven elég is volt, mert más ételre rá sem tudtam már nézni utána :))))))Aki arra jár majd nyáron, szívesen ajánlom a figyelmébe az utcáról is megközelíthető büfét. Lehet, hogy arrafelé még tudnak valamit az emberek és nem csak eszetlenül hajszolják a profitot. Az ebédidőben kígyózó sorból arra gondolok, hogy ismerik még a ,,sok kicsi sokra megy” mondást :)))

 5. gabojsza says:

  19 éves koromig csak lekváros lángost ettem, mert Erdélyben az a szokás(és lapótyának hívják!) Meg is lepődtem, hogy sósan is eszik…persze én is megszerettem sajtos-tejfölöst, fokhagymásan 🙂

 6. meir says:

  eszter összedobhatnal egy igazi langos receptet is:) vagy felhívást recept ajánlóra, ki és hogy süti:) én még nem próbáltam, de szeretném.

 7. Foximaxi says:

  Sziasztok!A XI. kerületben egészen a város szélén egy lakótelepen is megbújik egy nagyon jó kis lángosos. A Gazdagréti lakótelepen a Frankhegy utcában van egy Napsütöde nevű lángosos. Többszöri mintavétel után nyugodtan elmondhatom, hogy nagyon finom a lángosuk. Az eladó nagyon kedves (középkorú nő), mindig jut ideje a lángos mellett egy két kedves szóra is. És ha elvitelt kérünk akkor különös gonddal csomagolja be a lángosokat, nehogy összeragadjanak. Nálam ez az egyik dobogós.Ja, és a lángos mindig friss és nem olajos!!üdv 🙂

 8. gusson says:

  Tanúsíthatom, hogy a Lehel piac közepén lévő lángosos házifánkja igen jó eledel. Rendszerint viszek haza belőle. Általában megfejelem házi barackdzsemmel vagy eperlekvárral (vegyigyümi 🙂 ). A mérete is igen tisztességes.Néhanapján lángost is viszek haza, amit megpakolok a kedvenc savanyúságosomnál vett csípős csalamádéval, esetleg savanyúkáposztával. Igen laktató “egytálétel”. Nagyon finom!

 9. Gábor says:

  Ha lángos, akkor Szentendre. A sikátorban. A fény utcai meg tényleg nagyon jó.

 10. zsoka says:

  Zalaegerszegen van egy lángosos, ahol túróslángost lehet kapni. A legfinomabb a világon… Olyan krémmel van töltve, mint a túrós palacsinta, több centi vastagon. ugyanúgy van feltekerve. nyami. érdemes kipróbálni, nagyon-nagyon finom!!!

 11. Barbi says:

  Én pécsi vagyok és rengeteg lángosos van főleg a nyüzsgő vásártéren de anyukám kefires tésztáju sajtos-tejfölös lángosánál nincs jobb

 12. marlenka says:

  A leányfalui strandon valóban a világ egyik legfinomabb lángosát lehet kapni! Megemlíteném még a Fertő-tó melletti egyik kicsi lángosost, ahol tavasszal a zöld – és medvehagymás, sonkás, kefíres változat a menő:)

 13. tuff says:

  a Fény utcai piacon a földszinti lángososnál a rántott csirke is nagyon finom!

 14. LadyN says:

  A hold utcai piacon árulnak lángost!Igaz, nem túl feltűnő helyen, a bal hátsó sarokban.Elég frissen készül mindig, bár egy icipicit olajos.Nekem egy fél pont elég belőle.

 15. Zsuzsi says:

  Nagyon tudom ajánlani pl egy kirándulás alkalmával útba ejteni a leányfalui strand oldalában megbújó lángosost,ami télen-nyáron nyitva – talán hétfő a szünnap – szerintem nagyon jó, és nem vészes az ára. Viszont a szentendrei Dunakorzót érdemes elkerülni, drága és nem igazán jó!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!