Fűszer és Lélek

Fűszeres rozskenyér

Imádom a savanykás, nehéz rozskenyeret. Kovásszal szoktam sütni, de elkövettem azt a hibát, hogy kint felejtettem egy hétvégén a kovászomat, és elutaztunk. Mire hazaérkeztünk, a három éve dédelgetett, etetett kovász végleg feladta, és megdöglött. Ejtettem érte egy pár könnycseppet, és bekevertem a következőt. Már dolgozik rendesen, és kezd biztató cefreszaga lenni, ami elég veszélyes ősszel, ugyanis a semmiből előcsalja a muslicákat. Addig is sütöttem egy kis élesztővel, nem dőlt össze a világ!
Hozzávalók:
3 pohár teljes kiőrlésű rozsliszt (1 pohár=2,5dl)
1,5 pohár fehér kenyérliszt
2 kk sikér
2 kk édes tejsavó por
1 ek koriander mag
2 kk egész kömény
3 kk só
1/2 kocka élesztő
1 ek méz
2 pohár langyos víz
1 zacskó, 7 dkg tökmag
Az élesztőt megfuttattam a mézzel, majd a tökmag kivételével összegyúrtam a tésztát. Nagyon ragadós, elég híg tészta lett. Duplájára kelesztettem, majd újra összegyúrtam. Ekkor tettem bele a tökmagot is, és megint megkelesztettem. Sütőpapírral kibélelt formába raktam, hagytam még egy negyed órát pihenni, majd 200 fokon gőzős sütőben megsütöttem.
Azt szokták mondani, hogy hagyni kell a kenyeret kihűlni, mielőtt megvágjuk. Bizonyára így van, de ebben az estben kimaradna az az élvezet, amikor a forró kenyérszeleten elolvad az illatos vaj…

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    a koriander mellé biztos, hogy nem fűszerkömény kell, hanem római kömény… Cumin

  2. florentine says:

    T3v köményes tönkölykenyér néven beírt kovász nélkül készülő tk. kenyerét ismered? A mostani kenyerem is ennek rozsos változata – persze sikér az enyémben is van. Régóta variálom ezt a receptet, nekem nagyon bejött.

  3. florentine says:

    http://okostojas.blog.hu/tags/kenyérA főzés tudománya címen ír gasztroblogot, amúgy az indexes Konyhaasztal “őskommentelője”

  4. florentine says:

    Ajaj, ez a link miatt van? Bocs�nat!Sz�val:A f�z�s tudom�nya n�ven �r gasztroblogot, kezd�lapj�nak c�me:okostoj�spontblogponthu.A fenti linken a keny�rhez kapcsol�d� bejegyz�sei vannak, a legals� az eml�tett k�m�nyes t�nk�lykeny�r.

  5. meir says:

    Eszter ezt te sutoben sutod, vagy kenyérsutoben.

  6. meir says:

    florentine akkor ezek ősi receptek ?:)

  7. ribizli says:

    Én nem “nevelgetek” kovászt, mert ritkábban használom, ezért megszárítottam egy adagot.Alufóliára öntötte, elsimítottam, és megvártam, míg megszárad. Lefejtettem a fóliáról, összetörtem morzsásra, és üvegbe tettem. Ha “friss” kovászt szeretnék, vízzel elkeverem, ha meg beoltani, akkor a liszt+víz keverékhez teszek egy kicsit, és hamar megerjed. De úgy is jó, ha élesztős kenyeret készítek lassú kelesztéssel, és az elején teszek a hozzávalókhoz egy kanálnyit.

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    *Gabojsza: bioboltban, herbáriában* Meir: nincs kenyérsütő gépem, sima sütőben sütöm*Flornetin, még nem próbáltam, de nagyon jónak tűnik, majd kipróbálom*Ribizli: és mennyi ilyen port használsz mondjuk egy kiló liszthez?

  9. azriel says:

    kenyeret fogok sutni sutoben. Resszkessetek:) ez a kovász nincs meg még, de gondolom az első kenyeret is kovasz nelkul sutottek.

  10. Anonymous says:

    Ez valami olyan fokon finom kenyér (és sikerült!!!), hogy I think I’m in LOVE!Köszönöm! V

  11. Nagyon örülök! Én is jó régen sütöttem, ismételni kéne!

  12. gabojsza says:

    Kedves Eszter! Sikérhez és édes tejsavó porhoz hól lehet hozzájutni?És kérlek írd meg, miből készül újabb kovászod?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!