Fűszer és Lélek

Női összejövetel remek ételekkel :-)

Tegnap este egy zsidó női összejövetelen voltam, tizenötöd magammal. Szeretem az ilyen alkalmakat, mert tudok váltani pár szót a barátnőmmel, akivel egyébként soha nem tudunk egy kávézásra való időt összehozni magunknak. Aztán persze mindig vannak mások, akiket ezer éve nem láttam, és jó pár szót velük is beszélgetni.
És akkor még az ételekről nem is beszéltem, azok mindig fantasztikusak! Bár sokan mondják, hogy a zsidó konyha nem jó, szerintem ez csak azért van, mert egyszer ettek egy rossz sóletet egy rossz maceszgombóc levessel, és azt gondolják, ezzel ki is fújt a választék. A másik vád, hogy zsidó konyha nincs is! Ez furcsa dolog, 20 éve még én is ezt gondoltam Izraelben, de mára úgy látom nagyon jól összeértek a diaszpóra ízei, és egy valódi izraeli gasztronómia kezd megszületni. És az a jó benne, hogy lehet még formálni, lehet még választani az irányzatok közül.
Én az orosz leveseket nagyon szeretem, de a marokkói zöldségételek a másik kedvenceim. Talán a szíriai húsos fogások állnak a legközelebb az ízlésemhez, de a libanoni zsidóknál is szívesen vacsoráznék minden nap.
Most is volt vagy 20 féle étel, amit nagyon tudok becsülni, ugyanis én max. tíz félét szoktam szombatra készíteni, és tudom, hogy hatalmas munka!
Mit is ettünk?
Sütőtök szuflé (valami mennyei, receptet még délelőtt elkérem)
Rakott padlizsán, bundázott padlizsánnal (marokkói, de nekem simán elment volna mexikóinak is)
Humusz
Padlizsán saláta
Tojásos lecsó
Gomba saláta
Padlizsán krém
Szójás tésztasaláta
Kesudiós zöldsaláta
muffin
Csokis süti
Fagylaltos piskótatekercs
“cigaretta”, töltött rétes tészta keletiesen
Burekasz
Gondolom egy csomó mindent kihagytam, de hirtelen ennyi jutott eszembe. Persze minden szigorúan kóser volt 🙂
És ami egy kicsit közelebb hozza a dolgot a gasztroblogokat olvasókhoz, talán az, ha leírom, hogy bal oldalamon Dalit ült, jobb oldalamon pedig maga a konyhai partizán, Lorien húga, akit már régebben ismerek, de soha nem gondoltam volna, hogy egy ilyen remek báttyal rendelkezik! Ki is beszéltük a baromfiudvar minden titkát 🙂 Kicsi a világ… Szép halkan meg is dicsértük a csülök receptet!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Tamara says:

  ööö, nem is tudom, hogy lehet ezt illedelmesen, tolakodás nélkül kérdezni: hogyan vehetnék részt egyszer én is egy ilyen összejövetelen?:) odaillenék ám!:) nemcsak _azért_, hanem mert állandó olvasója vagyok az összes említett bloggernek, meg különben is.:)ha jól sejtem, akkor ez talán egy chabad-os “nőklub”-szerűség volt, nem?

 2. Anonymous says:

  Dicsekedhetek……..Én ott voltam ..Tényleg extra volt és a cikk is az Gratula füszeres kisasszony!

 3. Anonymous says:

  És gratula A Vendéglátónak is !!!!!!!!!4

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Köszönöm Malka!(Te hívsz így) Zsidónak “keresztelkedni” nem lehet 🙂

 5. Dalit says:

  Eszter, azért ezt nem gondoltam, hogy rögtön éjjel meg is írod.:)Tényleg nagyon jó volt, és megállapítottam, hogy még nekem is vannak előitéleteim, amik megdőltek tegnap.Nem gondoltam, hogy egy ilyen vacsorán a csirke és libavágásról fogok hallani.

 6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Á, reggel írtam!Elkértem a sütőtök receptet, bent sül a sütőben, holnap felteszem azt is. Úgy is van pont olyan formám. 🙂

 7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Igen, az összes Coca-Cola termék kóser.

 8. Anonymous says:

  Igaz az elöbb elfelejtettem aláirni, bocsi , de ahogy felkerül a sütötök én is megcsinálom!!!!!!!!Pedig ovis korom ota utáltam de ez valami fenséges 🙂 Malka

 9. lorien says:

  veszélyesek ám ezek a női összejövetelek 🙂 mi minderől szó eshetett 🙂

 10. meir says:

  jó ez a jidiseötye:) ennyi kaja és ennyi egészségtelen üdítő:)Persze azert irigykedek ám:) na nem a csajpartira, hanem az egységre. Gratula.

 11. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  jidiseötye :-)Ez nagyon jó! hihi

 12. Anonymous says:

  Nem lehet zsidóvá átkeresztelkedni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!