Fűszer és Lélek

Bolus, a holland finomság

Gondolom nem csak nekem tűnt fel, hogy hollandok lepik el az országot, és lehetetlen helyeken vásárolnak maguknak házakat, nyaralókat. (Pl: Angyalföld, Bénye, Ebénye, Adony, a XI-ker panelja, Albertirsa tanyavilága, stb) Én nagyon örülök ennek, mert a hollandusok szerintem igazán toleráns, jópofa népség, nyitottak mindenre. Édesanyámék telekszomszédjai például szerelmesek a magyarokba, a két kutyájukat Katinak és Erzsinek hívták. 🙂

Arról nem beszélve, hogy meg van az a jó tulajdonságuk, hogy folyamatosan mosolyognak az emberre, mindenki kiválóan beszél angolul (kivéve a barátnőm bényei szomszédjai, de azok különben is furcsák, de csak azért, hogy ne lehessen általánosítani). A toleranciájukat pedig igazán taníthatnák Magyarországon. Egy szó, mint száz, van mit tanulnunk tőlük, többek között ezt a finom péksüteményt, amit Hollandiában mindenhol lehet kapni, de azt csak kevesen tudják, hogy hozzájuk Portugáliából érkezett, az ottani zsidó pékek közvetítésével.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
3 dl tej
1 kk sikér
1/2 kk só
1 kk cukor
1/3 kocka élesztő
1 citrom reszelt héja

10 dkg barnacukor
2 ek őrölt fahéj

Az élesztő megfuttatása után, könnyű kalácstésztát gyúrtam, majd kétszeresére kelesztettem. Nyolc részre osztottam, és hosszú “hurkákat” sodortam belőle. Beleforgattam őket fahéjas barnacukorba, majd a “hurkák”-ra két csomót kötöttem. Ezután 180C-os sütőben megsütöttem.
Köszönöm a receptet Ann-nek 🙂

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. dortimcsi says:

    Esztinek kell igazat adnom nekem is, mert én is rákattintottam reggel a receptre (google readerben új hozzászólás esetén is kapok jelzést….) és tényleg nem szerepelt a receptben a vaj…

  2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Füvessüti, hát igen 🙂

  3. meir says:

    hát kb, ez a hollnad konyha. Én is szeretem őket, de nem ettem még ott jót soha. Azaz, de:) füvessüti:))))

  4. piszke says:

    Én is nagy hollandrajongó vagyok. Ja és imádják a magyar kajákat, ha itt vannak nálunk, öröm nézni őket, hogy esznek. ( Mint ahogy a francia konyhát is egyébként.) Mikor kértünk holland specialitást, csak a kis bolletje (asszem, így hívják) húsgombóc jutott eszükbe. nade a sajtok, meg a tejszín… meg az új hering – bár ez lehet van minden északi népnél.

  5. Anonymous says:

    na, azért a holland cuisine nem a leg… izé, legismertebb a világon. és azért ez nem véletlen:) Mindezzel együtt a hollandok igen rendes népség, barátságosak és tényleg lehet velük ismerkedni, könnyen. zsuzska

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Igen, de akkor már benyomtam az ajtót, bent állok a konyhájukban, és emelgetem a fedőt a lábosukon!:-)

  7. Tami says:

    Eszter, imádlak! :DÉs a következő kérdésed a:-vat’s kukin’?hihihi…

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Egy holland? Soha!Legfeljebb undok, és akkor tehet egy szívességet. De ez szerintem látszik az első pillnantban.

  9. Anonymous says:

    És ha elküld a fenébe? Á, nem vagyok én ennyire bátor kislány!

  10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Mosoly az új szomszédra, kéznyújtás, majd:Helló, ájm Eszter. Nájsz tu mít jú. Ver ár jú from?Kb így. Működik, próbáld ki 🙂

  11. Anonymous says:

    Szioka!En Hollandiaba elek lassan 10 eve de meg soha nem lattam ezt a peksutemenyt : ( Mindig tanul az ember.Kivancsi vagyok,hogy ezt tenyleg lehet e mindenhol kapni vagy valami tajjellegu suti.Koszonom az otletet.Ildiko

  12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szia!Ann szerint Zeeuwse bolus a rendes neve, és csiga alakú a boltban. Remélem nem csak náluk annyira népszerű, és hazudok itt a blogomban!

  13. Anonymous says:

    Szia Fűszer és Lélek!Megcsináltam a sütidet, és isteni finom!!!!!Olyan, mint a régi briósok, vagy még jobb!Köszi szépen!Duende

  14. Eszti says:

    Szia Eszter!Ne haragudj, én nem akarok vitatkozni, de tegnap este még nem volt beleÍrva vaj… Különben nem kérdeztem volna rá, nem kerestem volna rá a receptre (és nem próbáltam volna holland receptleírást fordítgatni), sokszor megnéztem, és nem volt benne. (De elég egy Google cache-t megnézni, az ma egy 2009. május 9-i tartalmat tárol, abban sincs még bent.)Nem zavar, ha kifelejtetted, nem zavar, ha nem tennél bele (ennyi folyadékkal, ennyi liszthez lehet tésztát gyártani, nem lesz túl laza tészta (én pizzát szoktam 3 dl-nél egy kicsit több vízzel csinálni)), csak az nem tetszett, hogy nem azt mondtad, hogy “köszi, elfelejtettem, javítottam”, vagy azt, hogy “ezt így kell csinálni, nem hiányzik belőle”, hanem engem állítottál be figyelmetlennek…Mindegy, a receptjeid tetszenek, és a könyvedet is meg fogom venni, mert szeretem az igényes könyveket, és a tiedről azt írják, hogy az…(A megjegyzésemet tötölhetet, nincs harag, de akkor az előző kettőt (enyémet, tiedet) is légyszi!!)(Bocs, ha kétszer megy el, az előzőt nem látom…)

  15. Eszti, valóban kell bele vaj, az én receptemben 5 dkg van, de oda is van írva. Ha gondolod tehetsz bele 7,5 dkg-ot is, nem hiszem hogy sok lesz.Amit én kaptam receptet, abban tojás nem volt.

  16. Eszti says:

    Szia!Nagyon sok recepted megtetszett, holnap épp ezt sütnék, de nekem hiányzik valamilyen zsiradék a tésztából (vaj). Próbáltam utánanézni, máshol írnak-e hozzá, és ha jól értettem, akkor szoktak bele tenni, ekkora mennyiségnél 75 g-ot.Kell hozzá vagy anélkül készíted, és úgy is jó?(Szoktam gyakran kelt tésztát készíteni, általában a kalácsfélékbe kell vaj és sokszor tojás is…)

  17. nedmeisje says:

    Sziasztom Motley Moni vagyok és én is imádom a hollandokat. Most holland recepteket gyüjtök, tehát ha van nektek akkor küldjétek el léci a nedmeisje@vipmail.hu ra. Szeretném kiprobálni öket. Habár párszor fözöcskéztünk már a holland fogadott anyámmal, de most én akarom meglepni valami holland kajával. Elöre is köszi, hajrá hollandia!

  18. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    20 perc, +/- öt.

  19. Naomi says:

    Sziasztok!Megmondanátok nekem, mint gyakorlatlan és bizonytalan, ámde lelkes sütő-főzőnek,hogy mennyi ideig kell sütni a Bolust?Köszi!

  20. Dulmina says:

    Szia!Teljes kiőrlésű lisztből csináltam meg, kicsit több tejjel – és fantasztikus lett! Egyébként is imádom a fahéjas dolgokat.Az állandó repertoárba felvéve.

  21. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Nagyon örülök lányok! Sajnos a recept nem az enyém, de az igaz, hogy finom!

  22. chilii says:

    én is megcsináltam, gyakorlatilag fotózni sem maradt idő, olyan gyorsan elpárolgott 🙂

  23. Anonymous says:

    Tényleg rengeteg holland vásárol házat Magyarországon, de nekem még soha egyel se sikerült szóba elegyednem. Hogy csinálod?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!