Fűszer és Lélek

Zöldség pie hideg napokra

h-zöldségpie1Nigella Lawson Feast című könyve valamiért nem akar magyarra lefordítódni, pedig szerintem egyike a legjobbjainak, nem úgy, mint a most megjelent Nigella Express, amibe egy épkézláb receptet se sikerült írni. Ezt a zöldségpitét is a Feast-ben olvastam, hetekig nem hagyott nyugodni. Aztán rájöttem, mi a bajom vele, és rögtön meg is tetszett. A bubble and squeak (angol elnevezés, káposztafélével főtt húsétel) ugyanis arrafelé karácsonyi étel, és nekem ez valahogy annyira furcsa volt! Inkább hétköznapi vacsorának ajánlanám, de köretként egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Az eredeti receptben sárgarépa nem, viszont paszternák szerepel. zöldségpie
Hozzávalók:
30 dkg főtt krumpli (lehűtve)
30 dkg kelbimbó (lehűtve)
10 dkg bacon felkockázva, megsütve, zsírjával együtt
1 csokor újhagyma
2 tojás
2 szál sárgarépa, nyersen a nagylyukú reszelővel lereszelve
Chili
Só, bors
A krumplit lereszelem, mint a sárgarépát. Összekeverem a tojásokkal, az apróra vágott hagymával. Késes robotgépben felaprítom a kelbimót, ezt is a masszához adom a szalonnával együtt. Fűszerezem, majd olívaolajjal kikent formába töltöm. 180C-os sütőben 30 perc alatt megsütöttem. Kicsit emlékeztet a tócsnira, főleg tejföllel meglocsolva. Mi a tetejére is szórtunk felaprított chilit, de ez el is maradhat. Eredetileg a Velvet Tejben-Vajban blogján.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Bécsben van növényi zselatin 🙂

  2. Anonymous says:

    Nyami-nyami! És a hol a hús?

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Bacon szalonna van benne.

  4. Sziszi says:

    Nagyon tetszik a recept, a kelbimbót is megfőtöd, vagy csak úgy nyersen???

  5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Azt is megpároltam. Nem főztem meg teljesen, maradjon benne egy kis vitamin, utána még úgy is sütni kellett.

  6. piszke says:

    Mekkora a forma? csak ez a kelbimbó… jó valami más zölddel is, pl. brokkoli?

  7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Biztos jó! Nekem tortaformában sült.

  8. ricci says:

    Brokkolival tervezem én is:-)Elárulnád melyik kategória? 1 Frissen a legjobb.2 Másnapra összeérik.3 Jó ez frissen is, másnap is.

  9. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szerintem harmadik, két napig ettük ugyanis 🙂

  10. tamara says:

    Eszter, találtál növényi szalonnát?:)Ha esetleg mégsem, szerintem ki kéne venni a vega címét – már bocs a beledumálásért.:)

  11. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Tamara: Igazad van, javítottam. Látod, nekem, nagy húsevőnek ez már vega, annyira kevés benne a szalonna 🙂 Komolyan vegaként gondoltam rá…

  12. tamara says:

    ez számomra is abszolút “növényi étel”, én is vega cuccnak érezném, ha nem lenne egy épp vega korszakát élő “picifiam”. aki – miután végigfőzte és -piacozta velem a gyerekkorát, tehát pontosan tudja, miben mi van – nemrégiben egy creme brulée-nél szólt rá a vendéglátónkra, hogy “na, ezen a ponton tréflizted el az amúgy vega vacsorát”. merthogy abba ugye kell egy kis zselatin is…:)szóval, muszáj észnél lennem, ha már ilyen tudatos fogyasztót neveltem.:)

  13. Balázs anna says:

    Ez olyan fiom lehet, és egészséges! Imádom Nigellát, kár, hogy ezt nem fordították le, sok jót hallottam már róla.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!