Fűszer és Lélek

Régimódi rozskenyér

Ausztriában ettem egyszer egy kenyeret, ami olyan volt, mintha kuszkusz lenne belesütve. Nem tudom, így volt-e, vagy sem, mindenesetre megpróbáltam valami hasonlót sütni.
Mikor máskor repedt volna ki a kenyerem, mint a Kenyér világnapján?! (Na jó, a másnapján.)
Az esztétikai hibát kivéve minden szempontól tökéletes lett, de mivel az árut a külleme adja el (legtöbbször), saját pékboltot nem nyitok. Pedig szó szerint gyúrok a dologra. (Bocsánat…)
Minden különlegesség nem fért el a címben, ugyanis kovásszal, és sörrel készült a tészta. Lehet, hogy ez a kettő már sok volt neki, ezért repedezett ki a tetje, túlzottan beindult az erjedés a hő hatására. Ha valaki megsütné, (ugyanis az íze fantasztikus) ezt tartsa szem előtt!
Hozzávalók:
30 dkg tönköly fehérliszt
20 dkg tk. rozsliszt
10 dkg kuszkusz (nyers)
1 ek tejsavópor
20 dkg kovász
1 kk sikér
2 dl sör (ha van, barnasör)
3 dl víz

1 ek koriander
1 ek kömény
3 ek méz
Ragacsos, viszonylag híg tésztát kaptam, amit 8 órát kelesztettem. Miután megkelt, óvatosan megformáztam, és egy órát hagytam még kelni. Forró, előre a sütőben megmelegített öntöttvas lábosban sütöttem 300C-on 5 percig, majd 240C-on még harminc percet. Akkor jó, ha kong az alja, amikor kivesszük a lábosból.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Cserke says:

    A rozskenyér a legjobb jó!!! Jöhetnek a további változatok!!:)

  2. VKOrsi says:

    Ez gyönyörű!!!én nagyon szeretem a szétrepedt kenyeret. FInom ropogós :)Ki is próbálom pénteken 🙂 Addig rohangálok, és csak a villám (12 órás kelesztős) kenyérre van időm.

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Semmi, csak nem olyan szép, de mondhatom rá, hogy rusztikus 🙂

  4. chilii says:

    mi ezzel a baj? én imádom a kirepedt kenyeret, mert ott ropogósabb 🙂

  5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Javitom is, nyers kuszkusz.

  6. ildikó says:

    És nyers, vagy főtt kuszkusz?

  7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Rozzsal valóban nehezebb sütni, és olyan könnyű kenyérre nem is szabad számítani, mint a fehérkenyér, de érdemes tovább próbálkozni. Kicsit tovább kell keleszteni, és sikér mindenképpen kell bele. Sok sikert!

  8. Anonymous says:

    Jajj de gyönyörű! Gratulálok! Nekem a rozs liszttel készült kenyér, még akkor is, ha csak 20%-ban tettem bele rozst, soha, de soha nem sikerül. Bruhahaha!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!