Fűszer és Lélek

Horror Egerben: menzakoszt cigányzenével, drágán

A címmel össze is foglaltam a lényegét a kis történetemnek, de talán érdemesebb hosszabban is kifejteni, hátha más okulására szolgálhat az írás.
Hibára hibát halmoztunk, aminek egyenes következménye lett ez a borzalmas ebéd. Mentségünkre szóljon, azt gondoltuk 2007-ben lehet kártyával fizetni az éttermekben, de ha azt nem, akkor van a közelben bankomat. Tévedtünk. A Szépasszony völgyében jártunk a családdal. De, kezdjük az elején:
Kellemes városi séta, és egy kisebb hiszti után (mert a háromévesünk nem mehet fel a minaretbe, ugyanis nem tud lejönni, és karban nem lehet azokon a lépcsőkön cipelni) örömmel szálltunk fel a városnéző “kisvonatra”, ami a Dobó térről kiviszi a szomjas vándort a Szépasszony völgyébe, majd be is hozza. A vezető bácsi rettenetesen utálta az utasokat, egy vonat után futó nagymamát az unokával nem is akart észrevenni; így jártak, várhattak még egy órát.
Kint jöttünk csak rá, hogy összesen pár ezer Forint kézpénz van nálunk. Végignéztük az összes éttermet, és büfét, kártyát sehol nem fogadtak el, a Szépasszony Fogadóban sem, ahol pedig emlékeink szerint nagyon jól főznek. Egy megoldás maradt, a kívülről igencsak hívogató, szép Kulacs Csárda.
Pedig voltak jelek, amiből tudhattuk volna, de nem akartuk észrevenni…
-A pincér 15 perc alatt sem tudta megmondani, hogy van-e szabad asztal, mert nem ért rá.
-A bort undorító, koszos marmonkannából szívták a lopóval (ettől még lehet jó bor, de ne kelljen látni, könyörgöm).
-Mellettünk több száz német és lengyel turistát nyelt el a különterem, aminek az ajtaját gondosan bezárták.
De mi beültünk. Jókai bablevest ketten is rendeltünk. Bab volt benne, szétfőtt csülökdarabok is, babnyi kolbász cafatok is, és tejesen belefőzött tejföl. Nem a tetejére locsolva, belekeverve, belefőzve… Ott 2/3-ot adtam rá, de mire hazaértem kettes lett belőle, meggondoltam. Vörösboros vaddisznó pörkölt: Imi szerint 3-as, ami rendben is van, de nem vaddisznó volt, csak disznó. Mindegy, ilyen kicsi dolgon nem akadunk ki, örülünk, hogy ehetünk. Kacsamell: férjem szerint 4-es. Megkóstoltam, valóban. Cordon bleu: gyerekek 4-est adtak rá, elfogadom, egész jól nézett ki. Húsleves eperlevél tésztával, legyen 3-as, igaz fagyasztott répa volt benne, de nem kötekedni akarok. Uborkasaláta: 5-ös, egyöntetű szavazat.És most jön a horror, ami megbocsáthatalan: Cigánypecsenye. Nem egyes, NULLÁS! Sajnos nem tudom mi történt a hússal. Két, szép nagy szelet, íztelen hús volt a tányéromon. Mikor megéreztem az ízét, olyan volt, mintha valami rossz darált hús lenne. De nem az volt, valaha biztosan egy valódi disznó része lehetett. Sózva nem volt, fokhagymázva se, viszont pirosra volt sütve. A rejtély azóta megoldódott, állítólag akkor sül ilyen pirosra a hús, ha már kicsit megbüdösödött, és ezért szódabikarbónával sütik. A szag eltűnik, a baktériumok nagy részét megöli a szódabikarbóna, a másik felét a hő. Szinte biztos, hogy nem lesz beteg a kedves vendég. Megenni nem tudtam. A legfurcsább a szalonna szelet volt. Még soha nem ettem íztelen szalonnát. Nem is tudom elképzelni mit csináltak vele, hogy se íze, se bűze nem volt. Semmi. Mintha műanyag szalonnát tettek volna a hús tetejére. Nem értem! Valaki írja meg a titkot, mert tudni akarom, mi történhetett vele. Imi szerint szétfagyasztották. Lehet 🙁
A bor jó volt, annak ellenére, hogy folyó Bikavért ittunk. Ami pedig az egész étteremben ér valamit, az a cigányzenekar, és a wc. A zenészek profik voltak, köszönjük nekik! És bár a BudiTime már járt Egerben, üzenjük neki, hogy a Kulacs Csárda wc-je is jó. Kár, hogy más céllal mentünk az étterembe.
A pincér persze nem kérdezte meg, hogy mindez ízlett-e 18.000 forintért nekünk, de gondolom, úgy se számít a véleményünk. Itt nem nekük főznek, hanem a busszal érkező turistáknak, akik többet nem jönnek vissza, az iroda pedig rendes jutalékot kap, ha odaviszi őket. Mindenesetre sajnáljuk.
Mert akár jó is lehetett volna, az anyag majdnem benne volt…

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Anonymous says:

  Nem tudom mi bajotok a Kulaccsal mi minden évben betérünk ha arra járunk és nekünk minden nagyon jó szokott lenni! Maga a hely csodaszép!!! Tény, hogy nyáron iszonyat sok ember jár oda és azért a pincérek nem tudnak annyit és úgy foglalkozni veled mint mondjuk szezonon kívül, de hát ez így van mindenhol. Ja és mi kártyával fizettünk, tehát lehet, hogy akkor éppen rossz volt a lehúzó.

 2. Anonymous says:

  szerintem ilyen turista butitó helyekre, mint a szépasszonyvölgy, szilvásvárad, szentendre, stb eleve nem szabad menni. ott erre lehet számitani, és kész.

 3. lorien says:

  Szerintem is nagyon vajszívű voltál, ötös skálán egy négyes az már közel tökéletes. Szerintem magaddal is szigorúbb vagy ennél.Ahol pedig képesek romlott hússal trükközni, az duplanulla, és még a többi csalásról nem is szóltunk.Sőt, az ilyen helyet bezáratni kellene.Máskülönben nekem az egész Szépasszonyvölgyről van globálisan rossz véleményem, nem is járok oda.

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Igazad van Lorien, DE ANNYIRA JÓL SZERETTEM VOLNA ÉREZNI MAGAM!Azzal nincs bajom, hogy turista butitó. Én ott turista voltam, hát butitsanak. De ne becsapjanak! Hatalmas különbség.

 5. lorien says:

  Átérzem a problémád.Sajnos ma Magyarországon igen nagy bátorság kell ahhoz, hogy az ember ismeretlen helyre be merjen ülni.

 6. Anonymous says:

  Én teljesen megértem Esztert. Mi a lányom eljegyzésén játunk úgy, hogy mivel minden oda (miskolci étterem) lett szervezve, és annyira fontos lett volna egy boldog, emlékezetes este, sokáig nem szóltunk. Aztán a légy a somlóiban betette a kaput. Ordítás, egymás fenyegetése, lökdösődés. Nem fizettünk, de nagyon roszz fél évünk volt utána. Nme tudtuk túltenni magunkat a dolgon. És nem gondoltuk volna, hogy amikor azt ajánljuk fel, hogy 30%kal kevesebbet fizetnénk, akkor meg akarják verni a férjemet. azt hittük elszégyellik magukat. rosszul hittük. Elég lett volna a panaszkönyv, de szerintem nem adták volna oda. Sokáig féltünk attól, hogy reggelre lapos gumikkal találjuk a kocsinkat.

 7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Ne már! Ezek szerint ti még azt is tudtátok, hova mentek. 🙁

 8. shadai says:

  Nahát Eszter, te képes vagy ilyen helyekre bemenni? 🙂 Ha bigott lennék, most azt mondanám, hogy ez Isten büntetése a szallonamalac-evésért (egy “kóser”-blogon!). I joke.

 9. Anonymous says:

  Szia!Nekünk az esküvőnk volt a Kulacsban. Szerintem elég, ha annyit mondok, hogy én már nem voltam hajlandó szóba állni az elszámoláskor a tulajjal. (Enyhén szólva nem kaptuk vissza azt a süti mennyiséget, amit levittünk, iszonyú lassúak voltak, stb…)Az, hgoy ennyire rossz volt a kaja, az fura, mert eddig az volt az egyetlen, amire nem panaszkodott soha senki (kivéve a töltött képoszta).De ha legközelebb jöttök, szívesen ajánlok nektek jó helyet Egerben, ahol finomat tudtok ebédelni! 😀

 10. Anonymous says:

  Ja, bocsi… nem írtam alá, akkor hogyan ajánljak bármit is… :-SEdit

 11. dolcevita says:

  Eszter!Jobb, hogy kiadtad magadból! Erre írtam nálam, az egri kalandnál,hogy az egynapos turizmusra vannak berendezkedve. Mi ebédelni a Dobó téren az Oroszlán vendéglőben voltunk. Tűrhető volt és 5600 Ft-t fizettünk. Romlott ételt pedig vissza kell küldeni. Szombaton voltatok?

 12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Vasárnap voltunk. Nekem nem tünt romlottnak, ezt a szódabikarbóna történetet azóta hallottam.Shadai: Szombaton kóser, vasárnap szalonnamalac 🙂

 13. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Edit: ha van jó tipped, szeretettel várom, Egert ugyanis szeretjük, a történtek ellenére is. Azt meg főleg, hogy mióta van autópálya, már csak egy óra az út!

 14. tappancs says:

  én azt nem értem, hogy a jó étel elkészítése UGYANENNYI energia….akkor miért nem megy..,

 15. Anonymous says:

  Kedves Eszter!Örülök neki, hogy szeretitek Egert… őszintén szólva én is csak bevándorló vagyok, de jó néhány éve itt élünk.Először is mi a Dobó téren soha nem eszünk (kivéve végkimerülés, éhenhalás esetén, akkor a Forst Házban). Ugyan ez a helyzet a Szépasszony Völggyel (a lagzink, lássuk be, csak egy sajnálatos félresiklás volt…). Ha mégis Völgy, az előzőleg felsorolt indokok esetén, akkor valamelyik pince (soha, de soha a lenti, mármint bejárat közeli kifőzdék, csakis a számozott pincék közül szabad egybe betérni, támolyogni…attól függ, mennyi az idő), libazsíros kenyér, paprikával, hagymával, borral… :-)Nagyon sok, finom ételt adó étterem van a városban. Pl.: Tangó, ami nem a belvárosban van, nagyon egyszerű kajákkal, de ár-mennyiség arányban, ízben nagyon jó, a Western, ami szintén nem belváros, de az Ördög Lángos nagyon finom…hmmmm…:-DA belvárosban jó a Forst Ház,vagy az Excalibur, ez az Érsek Kertben van, és persze a piacon a talponállók! :DRöviden ennyi…remélem segítettem egy kicsit, nem untattam senkit…és remélem, hogy ti sem csalódtok többet!!! Ja, és ha valaki csalódik az előző helyek valamelyikében, akkor bocsi!!! :-DD A leírtak egyéni szoc. véleményem…:-DÜdv mindenkinek!Edit

 16. chilii says:

  Kedves Eszter! Én már tavaly pünkösdkor óva intetem mindenkit a Szépasszony völgytől, kaptam is érte hideget-meleget, de a véleményem nem változott, és most Te is megerősítettél benne, hogy továbbra is messze kerüljem el!volt egy kedves névtelen hozzászóló, tőle szeretném megkérdezni melyik miskolci étteremről van szó, csak mert én is miskolci vagyok! válaszát előre is köszönöm!!!

 17. Illés Márton says:

  Szerintem túl jó szívű vagy! Egy ilyen helyn nincs négyes, hátmég ötös! Itt minden nullás. Szomorú, hogy Magyarország még itt tart. Szerintem a külföldiek se elégedettek ezzel, akármilyen műsor van a különeremben. Bár az is igaz, hogy miliárdossá csak így lehet válni. Úgyhogy mégis megértem :)Nehogy azt hidd, hogyha nem már eleve büdös, undorító húst vettek volna, akkor is két nagy szép szelet húst kaptál volna. Ezt így szokás venni. Tudom, egy nyári munkát étteremben dolgoztam. Ne tudja meg senik, mi megy ebben az országban!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!