Fűszer és Lélek

Elronthatatlan szendvicskenyér

A legjobb stresszlevezető tevékenység a taposógép után a kenyérsütés. Itt most nem a kenyérsütőgép által dagasztott, majd sütött veknire, hanem az igazi kenyérre gondolok. Kezdő konyhatündérek állatában félnek a feladattól, pedig rossz, éppen a sütőből kikerült kenyér nincs. Ha gyanús lenne a végeredmény, mert jobban hasonlatos egy lepényhez, mint egy cipóhoz, akkor gyorsan meg kell enni, amíg ropogós a héja, és fantasztikus az illata.
Azért van két olyan recept, ami elronthatatlan. Az egyik a dagasztás nélküli kenyér, ami szerintem a 2007-es év abszolút favoritja, ugyanis csak laza mozdulatokkal kell összekeverni egy híg tésztát, majd 10-12 órát keleszteni, és megsütni. Hibája, hogy hirtelen felindulásból nem lehet kenyeret varázsolni az asztalra, ki kell várni a hosszú kelesztési időt.
A másik pedig a vajas szendvicskenyér, ami 10 perc munka, 60 perc kelesztés után 30 perc alatt megsül, és mindig tökéletes.
Hozzávalók:
20 dkg simaliszt
6 g tejpor, vagy tejsavópor
1 kk sikér (más néven szentján, bioboltban kapható, liszt minőségét javító, a búzamag belső részéből előállított búzafehérje)
½ ek só
1 ek cukor
1 kicsi tojás
1,2 dl meleg víz
1+2 dkg vaj
1/3 kocka friss élesztő
Az élesztőt megfuttatom a cukorral a melegvízben, majd a többi hozzávalóval, és az 1 dkg vajjal alaposan összekeverem. Egy elasztikus, nyúlós, híg tésztát kapok, amit letakarva 45 percig langyos helyen kelesztek. 5 egyenlő részre osztom, gombócokat formázok belőle, és egy hosszú sütőformába teszem. Ollóval bevágom a közepét, majd a vágásba teszem a maradék vajat. Még 15 percig pihentetem, amíg felmelegedik a sütő. 180C-on pirosra sütöm.
Eredetileg a Velvet Tejben-Vajban blogján.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. VKOrsi says:

    Jó lett 🙂 bár leginkább sajtot szórnék a tetejére és pogácsaként enném :)melegében nagyon finom, és utána is tényleg jó szendvicsalap.

  2. grenadine says:

    mi van ebben a szendvicsben? 🙂

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Tojás van benne, és saláta.Dagastrani nem kell, csak elkeverni alaposan 2-3 perc alatt.

  4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Tojás van benne, és saláta.Dagastrani nem kell, csak elkeverni alaposan 2-3 perc alatt.

  5. wanna says:

    Szia Eszterke,olyan guszta ez a kenyér, hogy egyből rákattantam (a Velveten láttam meg a recit:) szal nemrég jöttem haza a bevásárlásból, de itt a környékünkön nem kaptam szejtánt, a tejporomnak meg – most látom – lejárt a szavatossági ideje, ezért a kérdésem az lenne, h. szted jó lehet-e, ha tejpor helyett tejet használok (arányosan csökkentve a vizet persze), a símaliszt-szejtán kombó helyett pedig BL80-as kenyérlisztet, avagy inkább ne is próbálkozzam így..?A kedvenc pizzatésztámnál olyannyira bejött a tejpor fenti módon történő helyettesítése, hogy tejport már sosem használok, (valszeg emiatt járt le szép csendben a szavatossága is:) hát ezért gondoltam, hogy – logikusan – talán ennél a kenyérnél is beválhat…Köszike szépen előre is,üdvice,Wanna

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szerintem, ha megromlott a tejpor, azzal még nincs semmi baj, használd nyugostan! A tejjel nem tudom mi a helyzet.

  7. vadvirág says:

    Kedves Eszter!Imádom a blogod, rendszeres olvasója vagyok, sok mindent meg is csináltam már az úzmutatásaid szerint, például a bagellel hatalmas sikert arattam 🙂 Örök hálám érte, de sok minden másért is.Gondoltam most tennék egy próbát ezzel a szendókenyérrel is, mert dagasztani nem szeretek kicsit sem, tizenkét órát várakozni aztán végképp nem. Mondjuk a dagnélküli kenyér amúgy közkedvelt mifelénk, csakhát az idő, annak mindig híján vagyok :-(Viszont nekem vajam nincs itthon momentán, a margarin is jó helyette, nem ront nagyon az élvezeti értékén?Ja és szejtánnak is híján vagyok, de van kenyérlisztem, így ezúton csatlakoznék az előttem szólóhoz: használhatom azt a szejtános simalisztet helyettesítendő?Köszi, puszi, szép hétvégét neked! 🙂

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szia Virág!Szerintem nyugodtan használhatod mindkettőt. Tudod, a receptek arra jók, hogy megváltoztassuk őket. 🙂

  9. vadvirág says:

    Ez igaz 🙂 Köszi a gyors választ :-)Már állok is neki, csak a válaszodra vártam, tényleg, kb mekkora forma kell hozzá? /bocsi hogy ennyit kérdezek :-)/ Tűzállóból van többféle méretűm, de látom te szilikonba tetted, abból nekem csak egy téglaformám van, ami talán most nem nyerő, mert nem férnek el benne a gonbóckák 🙂

  10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Ez egy sima téglaforma, kb. őzgerinc nagyságú volt.

  11. VKOrsi says:

    Ma kelttésztás napom van, így a kalács és a 12ó dnk mellett ezt is megsütöttem.Normális, hogy ennek nagyon-nagyon lágy a tésztája? mint kb. egy nokedlitészta?először azt hittem, elnéztem valamit a hozzávalókban, de nem 🙂

  12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Valóban hígabb mint egy rendes kenyér, de hogy nokedlitészta? Nem tudom…Kelesztés után is ennyire híg? Már többen megsütötték, és mindenki nek sikerült, remélem neked is jó lesz! 🙂

  13. édeskörte says:

    Kedves Eszter!A Velveten olvastam tegnap a kenyér recepted, és megsütöttem vacsorára. Én, akinek még soha nem sikerült kelttészta, kiválót sütöttem. Köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!