Fűszer és Lélek

Egy igazi retró étkezde

Manapság nagy divatja van a retró helyeknek, ahol vagy lomtalanításból összeszedett 60-70-80-as évek béli bútorokat halmoznak fel, vagy méregdrágán megveszik az utángyártott utóérzés retró bútorokat. Van egy hely a valaha jobb sorsot látott, most pedig jobb sorsot érdemlő Szúnyogszigeten (asszonynevén: Népsziget), ahol mindez úgy található meg, hogy egyszerűen nem változott semmit 30 éve! A semmi költői túlzás, ugyanis a székek, asztalok szépen felújítva, lefestve várják a vendégeket.
(A képen Mednyánszky László, Újpesti Szúnyogsziget című festménye látható)
A Sziget Büfé a Szúnyogsziget “főutcáján” található melegkonyhás tácos-zenés-szórakozóhely, de csak esténként. Ilyenkor még diszkó is van, rendes diszkólámpával, keverőpulttal. Napközben viszont remek olcsó étkezde, igazi nyaralós fogásokkal: rántott sajt, hekk, rántott borda, babgulyás, palacsinta, tokányok, stb. Háromféle csapolt sör, fagyi. És mindez meglepően olcsón. Mi biciklizni szoktunk kijárni a szigetre, ugyanis a járműforgalom szinte egyenlő a nullával. Rengeteg fa között jó kis családi kikapcsolódás, a gyereket is szabadabban engedjük, mint a városban. Kár, hogy a sziget Dunaparti szakasza, ahol még kijelölt tűzrakóhely is van, annyira elhanyagolt és koszos, hogy oda inkább nem megyünk. Van még egy szégyenfoltja a szigetnek, ez pedig a „kecskés”, ahol állitólag friss kecsketej kapható, de az állatok bűzős koszban, tejtől hatalmasra dagadt tőggyel várják a megmentőjüket naponta, annyira sok tejjel, hogy lefeküdni sem tudnak. Szerencsére csak a felnőttek látják szenvedésüket, a gyerekek örülnek az állatoknak. (Állatvédelmi törvény???) Cserébe a világ legszebb kakasai itt kukorékolnak.Szúnyogsziget_20070804_0146Pedig valaha rengeteg cég épített itt sporttelepet a dolgozóinak, van ami ma is működik, de elég kicsi a látogatottsága. A sziget a Dunapláza mögött helyezkedik el, gyalogosan a pláza bal oldala mögötti átjárón, és az Északi vasúti összekötő hídon közelíthető meg. Bringával inkább ezt ajánlom, mert itt nem kell lépcsőzni. Autóval pedig a Váci úton kifelé a Tesco után balra kell figyelni, festékszórós felirat jelzi.
Bár a XIII. kerületi önkormányzat évek óta ígéri, hogy rendezi a területet, erre eddig nem került sor, pedig egy nagytakarítás után egy-két játszótér építése mellett remek alternatívája lehetne a Margit szigetnek, mert itt lehetne sütögetni egy városlakónak is, mindössze 15 percre a belvárostól! Remélem a beígért rendezés nem lakópark építését jelenti majd. 
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Köszönöm szépen!

 2. Lilahangya says:

  Nem ide vag ugyan, de gratulalok a gyozelemhez!

 3. Cserke says:

  Eszter, én ott voltam bent valamikor. A tulajdonosok ott laknak, vagy legalábbis akkor így volt…Tényleg jó hely lehetne. Nem is értem, hogy tudják nyugodtan nézni az illetékesek. Ráadásul, ha jól tudom, van ott valahol egy kutyaiskola is, harcos állatvédőkkel, akiknek igazán szemet szúrhatna.Nem jártam arra régóta, de ezek szerint szemernyit nem változott a helyzet.

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Kedves Tamás!Nagyon megtisztel hozzászólásával, de higgye el, én is földi halandó vagyok ám! 🙂 Persze, hogy szoktam ilyen helyeken is enni! A csicseriboróst pedig érdemes megkóstolni!Üdv, Eszter

 5. Tamás! says:

  Kedves Fűszeres Eszter!Már régóta olvasója vagyok rendkívűl szinvonalas blogjának, és bár magam nem vagyok zsidó, kedvenceim a zsidó témájú írásai. A másik amiket szeretek, azok az ilyen posztok, mint ez, ahol felhívja a figyelmet társadalmi problémákra, és bevallja, hogy ön is eszik ilyen pórias helyken, mint mi földi halandók. Ilyenkor mindig megnyugszom, mert csicseriborsót pl még soha nem ettem. További sikereket kívánva: Tamás

 6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Szerintem ott napokig nincs ember, a kecskéknek pedig nagyobb a tőgyük, mint a testük :-(Pedig olyan jó hely lehetne…

 7. Cserke says:

  A kecskés tényleg rettenetes, nem is értem, hogy engedhetik meg neki, hogy ilyen körülmények között tartson állatokat, szerencsétlenek, látni is borzasztó.

 8. Anonymous says:

  A dunapláza mögött van sziget? én évekig laktam a gyöngyösi úton, de soha nem hallottam róla. meg fogom nézni!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!