Fűszer és Lélek

Bulgurral töltött birskörte

Miután mindenki hazaérkezett Törökországból, érdemes lenne egy pár török ételt is főzni. Szerintem finomak a török fogások, bár van, aki nagyon hamar megunta őket, és tarjáról álmodozott egy muszlim országban 🙂 A vegáknak biztosan maga a földi paradicsom a hely.Zsidók már 2400 éve is éltek a mostani Törökország területén, de igazán számottevő populáció a Spanyol inkvizíció elől menekült oda 1492-ben. II. Beyazid szultán menekítette ki a szefárdiakat arabokkal együtt. Nemsokára csak Konstantinápolyban több mint 30.000 zsidó élt, 44 zsinagógát használva. Az egész Oszmán birodalomban pedig félmilliót is meghaladta a számuk. Mára már csak 20-25 ezer zsidó él Törökországban, és főleg Isztambulban, valamint Izmirben élnek.Törökországban a rabbit Cháchámbási-nak hívják, ami nagy bölcset, hatalmas vezetőt jelent, ugyanis a „Rab” arabul Isten egyik neve, ezért ezt tilos volt használni.Birskörte bulgurral töltve (izmiri szombatfogadó előétel)
török+1922Hozzávalók fejenkét:
1 körte
2 ek bulgur (búzatöret, bio boltban, vagy piacon a magokat árusító helyeken található, érdemes kipróbálni!)
½ Paradicsom apró kockákra vágva
Fokhagyma
Citrom leve, és héja
Petrezselyem és menta levél felaprítva
Só, bors
Olívaolaj
Kecskesajt kockák (feta is megteszi)
Mandula, vagy fenyőmag
A bulgurt egy tálban leöntöttem lobogva forró vízzel, megsóztam, és egy órára letakartam. Ezalatt megpuhul. Aki siet meg is főzheti, úgy 10 perc alatt megvan. A körtét félbevágtam, kiskanállal kikapartam a belét, majd megtöltöttem a többi hozzávaló összekevert masszájával. Sütőben megsütöttem. Tényleg nagyon finom, tessék kipróbálni, amíg kapaható a birskörte!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Fűszer és Lélek says:

  Most zárult le a VKF, ezt Dibbuk vezette, neki adtam tovább a stafétát. Lassan megint összejöhetnénk egy piknik vacsorára, én olyan jól sikerült múltkor is!Juc: szerintem nagyon finom a birs, bár van akinek túl intenzív az íze.

 2. juc says:

  Vicces, pont tegnap gondolkodtam el a piacon, hogy mit is csinálnék a birskörtével! Köszi!

 3. vadjutka says:

  ja, és mikor lesz VKF? képzeld, olyan jó salikát csináltam a minap, hogy meg is nyaltam mind a tíz ujjamat 🙂 csak rondán néz ki a sali, nem mutat fotón 🙂

 4. vadjutka says:

  :-)Nade kérem! A török kaják télleg nagyon jók, én csak gyros-ízű marhasonkától voltam kiborulva, és a Pinar (=forrás) élelmiszergyár macisajtját untam meg hihetetlenül. Igaz, ami igaz, reménykedtem abban, hogy hátha tartanak valahol rendes sonkát. (De nem.) Annyira nagyon jó kajákat ettünk, hogy csak na! Sajna neveket nem tudok, de képről felismerem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!