Fűszer és Lélek

Másnaposság. Hallott már erről valaki?

Még a legjobb családokban is előfordul, hogy az ember (meg az asszony is), olyan meghívást kap, amiről már előre tudható, hogy hajnal három előtt nem ér véget. Az is sejthető, hogy ott bizony pezsgő, és bor fog folyni. Pedig reggel dolgozni kell. Muszáj. Ilyenkor igyekszünk már indulás előtt kikészíteni a másnapi ruhákat, uzsonnát csomagolni, sőt a jó kis méregtelenítő reggeliről is gondoskodni. Kávé bekészítve, aszpirin az éjjeliszekrényen, ásványvíz az ágy mellett, gyerek a nagymamánál. És nálunk mégvalami: bedagasztott tészta a hűtőben.
Ugyanis ilyenkor a korhely levesen kívül, amit ebédre kívánunk, nagyon jó hatású a petrezselyem (vízhajtó), és a fokhagyma is (méregtelenít, fokozza az anyagcserét). Ez a kettő egy sima vajkrémben is megállja ilyenkor a helyét pirítósra kenve, de sokkal jobb bagelbe töltve, forró tészta töltelékeként. Csak az első falatig gondoljuk azt, hogy most inkább nem kívánnánk semmit, utána már a nap is szebben süt! 🙂 Hozzávalók nyolc bagelhez:
50 dkg finomliszt
3 dkg tejpor
4 g szárított élesztő
6 dkg cukor
Csipet só
2,5 dl jéghideg víz
A hozzávalókat 10-15 perc alatt jól összedolgozzuk, majd zacskóban a hűtő leghidegebb részébe tesszük, ahol reggelig kényelmesen megkel.
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg reszelt sajt
4 gerezd (vagy több) összetört fokhagyma
5-6 ek natúr sajtkrém, hogy összefogja a tölteléket
2 nagycsokor apróra vágott petrezselyem
Reggel nyolc egyforma részre osztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és tíz percet pihentetjük. Lisztezett deszkán téglalapformára nyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, majd hosszában feltekerünk. Kört formázunk belőle, a két végét jól összenyomjuk. Ismét letakarva húsz percig kelesztjük. Közben lábosban vizet forralunk egy kanál cukorral. Ebben főzzük elő a bageleket, megkenjük tojássárgájával, esetleg megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Közben visszabújhatunk az ágyba, vagy 20 percig állhatunk a zuhany alatt!

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    A főzés mi célt szolgál előtte?

  2. lorien says:

    Igen a vége eléggé szigorú, azt csak gyorsan “átlapoztam” 🙂

  3. Fűszer és Lélek says:

    Remek.Főleg a vége, de itt még nem tartunk 🙂

  4. lorien says:

    Nekem is kettő az adagom, a fortéből, de régen quarelinből is ennyi kellett, pedig az is erős. de ez egyéni érzékenység is lehet, ezért írtam 1-2-t.Találtam alkohol-ügyben egy elég alaposnak tűnő cikket is:http://www.hevespolice.hu/drogenc/html/ORV35.HTM

  5. Fűszer és Lélek says:

    A sok víz az mindenképp játszik, azért kell az ágy mellé tenni, hogy monden fordulásnál kéznél legyen. Ez az algoflex magyarázat nagyon meggyőző volt. Igaz, szerintem kettő kell belőle egy rendes fejfájás elmulasztásához 🙁

  6. lorien says:

    Igen a kovászos uborka leve tényleg kiváló, tartalmazza a folyadékot, sókat, nyomelemeket. ÉS savanyú 🙂 Nem hittem benne, de szüret után másnap (10-es skálán 10-esre sikerült), amikor már meg bírtam inni, tényleg helyrehozott, fél órával később már enni is tudtam!

  7. lorien says:

    Vigyázat! Másnaposan tessék csak óvatosan bánni a vízhajtással, ugyanis a tünetek jelentős részét -a mérgezés mellett- pontosan a kiszáradás okozza, és ha megfelelően pótoljuk a vizet, akkor sokat javul az állapot. A másik nagy probléma a fejfájás (részben ennek is köze lehet a kiszáradáshoz). A legokosabb megoldás a megelőzés, feltéve, ha az ember olyan állapotban kerül a lefekvéshez. Ilyenkor 1-2 szem algoflex (koffeinmentes, és indifferens az alkohollal a viszonya, illetve kellően erős) és nagy mennyiségű, akár 6-7 deci folyadékot kell inni, ugyanis a fejfájás és a kiszáradás miatt nem alszik rendesen a delikvens. Esetleg még valamennyi szénhidrát, mert az alkohol hosszasan blokkolja a máj szénhidrát-kibocsátását.Ezek után reggel tényleg jöhet a friss bagel, ilyenkor az ember gyomra az acélt is képes feldolgozni 🙂 és a szénhidrát-háztartás is helyreáll. És sok folyadék, lehetőleg minimális kávé és tea, mert azok is vízhajtó hatásúak.

  8. Fűszer és Lélek says:

    Micsoda ötlettár 😀

  9. egyéb says:

    Kovászos uborka leve, az rendbe rak! Munkáról szó sem lehet.

  10. golyó says:

    Szerintem meg fokhagymás piritós, paradicsomlé, rubophen. Ez az én receptem.

  11. Anonymous says:

    Szódabikarbóna, aszpirin, kinai csípős-savanyú leves mocskosúl elecetezve, és aznapra beteget jelenteni. Nekem ez vállt be! 🙂

  12. Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm, hozzáteszem, hogy nem kell 7-kor az esztergapad mellett állnunk, ilyenkor 9 előtt nem csukjuk be magunk után a lakásajtót.

  13. gabojsza says:

    Minden elismerésem annak, aki “másnaposan” reggel, munkába indulás előtt képes nekilátni bagelt sütni, még úgy is, hogy az már be van dagasztva!

  14. Fűszer és Lélek says:

    Persze ezt nem egy részegen átmulatott éjszaka után adom ám elő! Csak laza spiccesség esetén működik :-)Péter:Lavórról szó sincs, az már egy másik történet…

  15. PÉTER says:

    A fokhagymárol tudtam, hogy jó a másnaposságra, de ez a petrezselyem dolgot most hallom először. Logikusnak tűnik, mert valóban nagyon jó vízhajtó. Az én feleségem bezzeg soha nem süt nekem ilyeneket ha másnapos vagyok, csak morgások közepette behozza a lavórt.

  16. Horasz says:

    Nem vagyok egy nagy sutogetos alkat, de ezt el fogom kesziteni. Legjobb a masnap ellen a megelozes:) Hazafele egy jo csipos gyros, sok hussal keves zoldseggel, melle legyurni/le eroszakolni legalabb fel liter vizet. Reggel megint folyadek, majd egy kellemes tukortojasos reggeli:)

  17. Anonymous says:

    Muszáj lesz este inni, hogy reggel lelkiismeret furdalás nélkül süthessek:))

  18. shadai says:

    ÁÁÁÁÁÁÁ de jó lehet nálad még a másnaposság is! :DMi most költöztünk visssza a H1-be, de konyhapultunk pl. még mindig nincs (kezelés alatt áll).Jövő héten falafelteszt, illetve bagel-kalács stratégia?

  19. julie says:

    Köszi a választ!!! Az biztos, hogy nem fukarkodtam a töltelékkel, de nyersen nagyon jól egyben is volt minden, főzésnél is.. De kipróbálom mindenképp kevesebbel is!

  20. Julie, elég vékonyra nyújtom, majd nagyon erősen összenyomom feltekerés után. Még soha nem repedt meg, nem hiszem, hogy a hőfokkal lenne baj, inkább próbálj meg egy kicsit kevesebb sajtot talán hátha az abból elpárolgó levegő repeszti meg. De ez csak tipp, remélem használ.

  21. julie says:

    szia, remélem olvasod a régi bejegyzések kommentjeit is… a mostani ünnepekkor kétszer is megcsináltam ezt a bagelt, mert NAGYON finom és nem is túl bonyolult.viszont mindkét esetben kifolyt a töltelék egy része! túl gyorsan süthettem vagy miért repedhetett meg? te hogy ragasztod össze miután feltekerted? milyen vastag a tészta mikor kinyújtod?köszi..

  22. Amelie says:

    Már régóta játszottam a gondolattal, aztán szombat éjjel hirtelen felpattantam a családi mozizásból, s tésztát gyúrtam. Másnap reggel 7 kor keltem, s mire a család kibújt az ágyból már egy kosár csodaszép bagel köszöntötte őket. Szuper recept! köszönet érte!

  23. Anonymous says:

    Jaj, jaj, most, hogy alaposan elolvastam a receptet, látom, hogy írod, hogy 2,5 dl víz kell! Bocs, akkor már világos. Réka

  24. Anonymous says:

    Kedves Eszter! Hogyhogy oldalankét főzni? Ezek szerint csak egy kevés víz kell alá, hogy ne fedje el mint pl a tésztát? Vagy miért kell fordítgatni? Köszi Réka

  25. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Névtelen: Photoshopchili&vanilia: Nem tudom, így kaptam a receptet, és nagyon bevált. T3V megsütötte nélküle, és jó lett neki. Úgyhogy lehet, hogy csak felesleges flancolás.Az “eredetivel” szemben az az egy hibája van, hogy csak frissen jó.

  26. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Névtelen: Photoshopchili&vanilia: Nem tudom, így kaptam a receptet, és nagyon bevált. T3V megsütötte nélküle, és jó lett neki. Úgyhogy lehet, hogy csak felesleges flancolás.Az “eredetivel” szemben az az egy hibája van, hogy csak frissen jó.

  27. chili&vanilia says:

    Hű, de szépre sikerültek. Én még soha nem mertem nekiállni, pedig imádom. Nem is láttam még olyan receptet,amiben tejpor van. Annak mi a funkciója?

  28. Anonymous says:

    Oh, azok az egyedi darabok nagyon szépségesek! 🙂 A keretet és a beleíást milyen programmal űzöd?Eper

  29. targonya says:

    Én még ugyan sohasem voltam másnapos, de ha ez az előfeltétele a fokhagymás bagelnek, akkor gyorsan bedagasztom, aztán leiszom magam valami jóféle burgundival! 🙂

  30. Fűszer és Lélek says:

    Lizi: kb fél-fél percig szoktam főzni oldalakként.Eper: ha nappal van, akkor N módban van a gépem, és nem világítok. Ha este kell, akkor sokkal rosszabb képeket tudok csak csinálni, ISO 200-ra, Auto funkc., vaku ki, olvasólámpa be.Két étkészletem van, és 3-4 egyedi darabom.

  31. eper says:

    Szia!Annyira szeretném megtudni a titkot, hogyan tudsz ilyen gyönyörű képeket készíteni. Szinte bele kell harapni a süteményeidbe, villára csavarni a spagettit…Hogyan állítod be a gépet milyen funkcióra, mennyire világítod meg a témát, és hány garnitúra étkészleted van? :)Eper

  32. lizi says:

    Szia,azt szeretném kérdezni, hogy mennyi ideig kell előfőzni őket? Ez a része a dolognak nem tiszta…Köszönöm előreAliz

  33. Lilahangya says:

    Már olyan régóta szemezgetek a bagellel, s noha nem másnaposságos gyógyszernek terveztem – de jó tudni, hogy töltve ez is egy csodaszer, most már mindenképp kipróbálom a receptedet! Egyébként le a kalappal, ha némi túlnyomással a fejben képes vagy reggel ilyen házimunkára…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!