Fűszer és Lélek

Red Velvet Cake

Miután több órányi nézelődés, és vásárlás után kiléptem egy bio bolt ajtaján, olyan érzésem támadt, hogy rögtön kell valami rettenetesen egészségtelen dolgot ennem, különben vége a világnak! Így találtam rá a vörös ételfestéktől csöpögő süteményre. A „red velvet cake” igazi karriert futott be a többi torta között. Nem elég, hogy Jessica Simpson-nak ilyen volt az esküvői tortája, és a New York Times online két oldalas cikkben foglalkozik vele, de kapható pamutfonal, tusfürdő, és sampon változatban is. Bár e két utóbbit személyesen még nem láthattam, de gondolom csak az illata hasonlít a szóban forgó süteményhez. Mivel én megsütöttem ezt az amerikai csodát, csak annyit mondhatok, hogy a tusfürdőt inkább kihagynám… Nagyon különleges, savanykás, vaníliás az illata, de nem kenném magamra semmi pénzért. Szó se róla, eddig is sejtettem, hogy furcsák az emberek…
11 éves rokon kislány persze rögtön ezt kérte születésnapjára, de addig megpróbálok céklából készült ételszínezéket szerezni, ne tiltsák el a torta kulináris élvezetétől a „tudatos fogyasztó” szülei. (Tudja valaki, hol lehet ilyesmit Magyarországon beszerezni?) A gyerekünknek mi sem mertünk adni a sütiből, titokban ettük meg, miután lefektettük. 🙂
Hozzávalók:
2 ½ bögre sima liszt
1 bögre cukor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
2 ek kakaó por
1 bögre kefir vagy joghurt
½ bögre vaj vagy margarin
½ bögre olaj
1 ek ecet
1 ek vanília kivonat
2 tojás
2 ek vörös ételfesték
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a külön összekevert folyékony hozzávalókkal. Előmelegített 180 C-s sütőben tűpróbáig sütjük. (30-40 perc)
Kényelmesebb konyhatündérek por alakban is megrendelhetik. Mikor kihűlt, három lapra vágjuk, és megkenjük a krémmel:
3 doboz natúr sajtkrém (Philadelphia)
Porcukor ízlés szerint
1 dl tejföl
½ Citrom leve, és reszelt héja
A torta egyébként nagyon finom, egyáltalán nem édes, kellemesen könnyű és savanykás. Engem a Guinness tortára emlékeztet.

Eredetileg a Velvet Tejben-Vajban blogjában.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Michi says:

    Én vegyesen használtam a tésztába ételfestéket és céklalevet, amikor kivettem a sütőből rózsaszín volt, de később megpirosodott, ahogy a hűtőben állt. Én a krémet/mázat kékre színeztem, mert különleges alkalomra készült.

  2. piszke says:

    ez nagyon amerikai, tényleg.de ha jól látom, a festék csak a szín miatt kell. anélkül is ugyanolyan jónak kell lennie. azt nem mondom, hogy semmit a szemnek… ?! lehetne beforralt spenótlé és akkor green velvet cake lenne.

  3. Fűszer és Lélek says:

    Valóban, ezek mind jobban hangzanak az ételfesténél! Létezik nem céklaízű cékla por. Állitólag. Én még nem láttam soha.

  4. wths says:

    En, ha szinezni kell, lehet bodzabogyobol foznek keves vizzel szinezeket. Egyebkent lekvarnak, vagy chutney-nak is jo, bar nincs tul karakteres ize. (Pont ezert valasztanam ezt.)

  5. florenitne says:

    Nagyon guszta…Jófajta szörppel lehet színezni, vagy nekem a kandírozásból maradt szirupom. Igaz, ez utóbbi elég határozott ízt is adna valószínűleg(ja, meggy), de egy málnaszörp talán kevésbé karakteres. És létezik bio céklalé, bár soha nem próbáltam.

  6. kisvirag says:

    lényegében akkor ennek a tortának csak az a “baja” hogy pirosra van színezve? vicces, de az ételfestékről eszembe jutott nagypapám isteni, sűrű, finom málnaszörpje (meg a körte is). Sosem iszok én már olyat 🙁

  7. Anonymous says:

    Broáf, broáf, broáf!!!!

  8. Fűszer és Lélek says:

    Mindenesetre vicces. 🙂

  9. Anonymous says:

    Szia!Na most kikevertem a másik recept útmutatása szerint (a tegnapi rontott elfogyott benn, mondtam én:) ahogy gyerekkoromból emlékszem, hogy mindenből majd egyforma mennyiség volt bögrénként, ez a bögrés süti! (amibe anno az éppen talált gyümölcsöket szórtuk). Szóval most 2 bögrényi zsiradék ment bele fele olaj fele vaj, fele réteslisztem volt itthon ráadásul 3 tojás ment bele. Szóval most várom az eredményt, ha jó lesz, pontosam megírom az én mennyiségeimet nyomorék sütőkhöz:)Macaroon(nem, nem, nem, nem eszem meg a kikevert krémet!)

  10. Macaroon says:

    Kedves Zsuzsi!A citrom éppen, hogy sűríti önmagában is a tejfölös, tejszínes krémeket, azonnal, melegítés nélkül! Aki olvassa bátran citromozzon!M.

  11. graveland says:

    húh ez nagyon jó:( amerikában divat a red velvet cupcake, ott találkoztam vele először. most viszont te recepted alapján kéket sütök finn pasinak, belenyomtam egy egész üveg kék festéket se elég halovány a színe, na nembaj, ha sül remélem helyrejön. szorits igy ismeretlenbe is légyszi:) CandV nek már írtam, következő generációs gasztromán leszek valszeg, én már rajtatok szocializálódom:)

  12. Anonymous says:

    Köszi a tippet! Ott nem néztük…S ez folyadék vagy por?Üdv: Zsuzsi

  13. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Örülök, hogy sikerült. A TESCOban mindig van ételfesték.

  14. Anonymous says:

    Én is megcsináltam a hétvégén, s szerintem nagyon finom. De legközelebb nem tennék egy csipetnél több sót bele. (Bár akinek nem mondtam, hogy só is van benne, annak ízlett… – Nem értem az amerikaiakat; minden édes sütibe rengeteg sok sót tesznek…)Színezéknek a sima ecetes cékla levét tettem, hiszen úgyis kell a sütibe ecet. De sajnos nem lett piros tőle. (A cékla íze természetesen nem érződik.) Még kihagytam a citromot a krémből (mert féltem, hogy teljesen ellágyul), viszont raktam bele egy csomag vaníliás cukrot – ahogy az eredeti amcsi recept írta. (A tésztába is vaníliás cukor került a vanília kivonat helyett.)Szóval nekem nagyon ízlett, csak a színét nélkülöztem, én ugyanis nem találtam sehol ételfestéket. Tudja valaki, hogy hol lehet beszerezni? (Pirosban, só nélkül szeretném ismét kipróbálni.)Üdv: Zsuzsi

  15. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Sajnálom! :-(Nekünk is ez volt a sorrend!

  16. Anonymous says:

    Ugyanúgy széttört a teteje. Fotózásra nem, evésre jó lesz. Nekem széthullik a sütemény, morzsálódik. Bevontam csokival, majd az összetartja. Hulla vagyok. Ronda de finom. És még csak most sül a 2. adag padlizsán.Anyúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú. SütőőőőőőőőőőőőőIsten, Mindenki! Help.Ha meg lesz a lakás ez lesz az első, a jó sütő. És még egy esküvőre is hajlandó leszek, hogy jó robotgépem is legyen:-)Macaroon

  17. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Izgulok! :-)Remélem jó lesz!

  18. ildikó says:

    Amerikaiak! Szerintem ez rettenetesen jó! Ételfesték ide, vagy oda! Tortában nagyon jó a giccs.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!