Fűszer és Lélek

A füstölt marhanyelv-VKF IX.

Dibbuk kiírása után két étel között hezitáltam: libamáj, és marhanyelv. Gondolom, libamájjal más is indul a megmérettetésen, marad a marhanyelv. Megjegyzem, volt olyan időszaka az életemnek, amikor untam a libamájat 🙂
Történt ugyanis, hogy egyik kollégám felesége a Gundelben dolgozott. Ott mindig megkapták a vendégeknek már nem felszolgálható, de még tökéletes minőségű libamájat. Egy ideig nagyon jól esett nekik is, de eljött a pillanat, amikor a család vajaskenyeret kívánt vacsorára. Innentől kezdve a munkahelyi hűtőben mindig volt egy dobozban libamáj, szabad felhasználásra. Eleinte meg kellett érte verekedni a többiekkel, de fél év után (mi tovább húztuk, mint a család) előfordult, hogy ránkpenészedett. Most ilyet nem tudnék elképzelni, úgyhogy ha valaki unja otthon a libája máját, akkor csak szóljon nyugodtan!
A marhanyelv nem túl gyakori nálunk, évente mindössze egyet füstöltetünk fel, pedig nagyon finom. A nagycsarnokban lehet kapni nyers marhanyelvet, vagy beszélni kell egy olyan hentessel, aki rendszeresen vág marhát. (Mivel a nyelv a marha első felében található, a főtt marhanyelv kedvelt étel volt a zsidók között, egy kicsit megtörte a kóser húsok egyhangúságát.)
Egy egész marhanyelvet sós, forró vízbe teszünk, és pár perc főzés után lehúzzuk a durva, külső héját. Hagyjuk kihűlni, majd sóval beborítjuk, amiben egy-két napot tartjuk. Utána páclében pácoljuk: sonka pácot szoktam venni (ez egy fűszerkeverék) a Tesco-ban, nagyobbacska papírdobozban árulják. Ezt az előírás szerint elkészítem: fel kell főzni, és annyi sót tenni bele a húsról, hogy egy nyers tojás se ne süllyedjen el benne, se ne jöjjön fel a tetejére. (középen kell, hogy lebegjen) Utána ebben a páclében pácolom 3-4 napig, ahogy érzem. (tudom, ez most nagy segítség volt) Mikor kész, elviszem a füstölőhöz, és felfüstöltetem. A füstölőnél addig szoktam füstöltetni, mint egy kolbászt: egy napig. (Persze nem egy nyelvvel állítok oda, ilyenkor visszük a baromfikat, marhaszegyet, ilyesmi, amire egy évben szükségünk lehet.)
Mikor felhasználjuk, vízben megfőzzük, mint egy csülköt szokás a bableveshez, utána felszeletelem, erős paprikával megszóróm, és jó sok zúzott fokhagymát szórók rá. Puha fehérkenyérrel isteni, de pizzára sem akármi!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. lorien says:

  Az elsózás nem rajtam múlik, amit magába vesz, azzal nincs mit tenni, de főzéskor majd lehet korrigálni.A libával épp ma konzultáltam (nem támogatja a füstölést!), élősúlyban kb. 5 kiló körül lehet, esetleg valamivel több.

 2. Anonymous says:

  Én is unni akarom már egyszer a marhanyelvet!!! :)Az is olyan nagyon drága.(meg a libamájat is persze)

 3. Fűszer és Lélek says:

  A nyers marhanyelv nem annyira drága, mint a kész füstölt véltozat.

 4. lorien says:

  marhanyelv rulez! és most nagyon jó ötletet adtál, az egyik libámat illetően :)Ildikó!a marhanyelv azért nem csirkemell soványságú, általában azért szép márványos, főleg a töve, de nem veszélyesen zsíros. túlságosan szárazan nem is lenne finom 🙂

 5. Dalit says:

  Ez egy ellenem való merénylet volt:)Most már kéne egy igazán jó, engem imádó hentes, aki félrerakja nekem a nyelvet.Hogy én azt hogy imádom.

 6. Fűszer és Lélek says:

  A nagycsarnokban mindig van, nem kell félrerakatni!:-)

 7. chili&vanilia says:

  Jaj, de jó, jók ezek a nyelvek:) hát az meg nagyon szuper, hogy Te magad füstölteted, elárulod, hogy hol?

 8. Fűszer és Lélek says:

  Rokonnál. A másik füstölő, amiről tudok: Üllő, Zöldfa utca. De majd pontosítok. (a reptértől 10 perc :-))

 9. lorien says:

  Lassan aktuálissá válik a sózás, füstölés, a hétvégén feláldozom az egyik libámat, plusz lehet, hogy mást is. Kb. mennyi sót adhattál a pácléhez? Abban a teszkós fűszerkeverékben mik lehettek?Ja, azt is kérdezni akartam még, a marhán kívül mit pácoltál/füstöltettél még?

 10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Lorien:Ezt egy másik poszthoz kommneteletem:A madarat feldarabolom, és vastagon besózom. Ez jó pár kiló sót jelent, a tetejére is öntve, hogy ne érje a levegő. Ebben két napot áll a hús, hűvős helyen, közben naponta forgatom. Sonka pácot szokatm venni (ez egy fűszerkeverék) a Tesco-ban, nagyobbacska papírdobozban árulják. Ezt az előírás szerint elkészítem: fel kell főzni, és annyi sót tenni bele a húsról, hogy egy nyers tojás se ne süllyedjen el benne, se ne jöjjön fel a tetejére. (középen kell, hogy lebegjen) Utána ebben a páclében pácolom 3-4 napig, ahogy érzem. (tudom, ez most nagy segítség volt)A füstölőnél addig szokatm füstöltetni, mint egy kolbászt: egy napig. Ha a pulyka megközelíti egy strucc méretét, akkor a combját, vagy a vastag mellehúsát akár két napig is, de a füstölő ehhez mindig jobban ért, annak ellenére, hogy eleinte nagyon csodálkozott, hogy valaki nem disznót akar füstöltetni.Sok sikert! (a szárnykat is megéri, jó leves főhet belőle, és ha van kedvetk, akkor marhanyelvet is érdemes!EszterTömören ez a lényeg. Sok sikert.

 11. lorien says:

  Ahha, köszi a tippeket!Nem biztos, hogy veszek fűszerkeveréket, esetleg majd kitalálok valamit magam. Azon gondolkozom, hogy mi lenne, ha a liba mellett egy jércét vagy egy süldő kakast is megfüstöltetnék?

 12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Mi is szoktunk, a szárnya nagyon jó “füstízű leveskocka”. csak vigyázni kell, nehogy elsózd a vékonyka részeket. Mi novemberben füstölünk. Mekkora a libád?

 13. Ildikó says:

  Eszter, ez nagyon-nagyon guszta! Még soha nem mertem a marhanyelvet megkostólni, de itt látszik a fotón, hogy ez színtiszta sovány hús!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!