Fűszer és Lélek

Dan Lepard kenyerei

Valamiért foglalkoztatnak Dan Lepard kenyerei. Pedig ezek nem igazán a dagasztás nélküli kenyér megfelelői (ami mégis nagyon finom), hanem csakugyan macerás, sokat dagasztott kenyerek. Gondoskodni kell róluk, órákon, sőt napokon keresztül, mint egy újszülöttről. Lehet, hogy pont ezért olyan nagy öröm, amikor kikerülnek a sütőből. Még nem sikerült megfejtenem az ausztrál pék (szakács?) titkát, de már elmondhatom, hogy jó úton vagyok.
Ez a mostani is egy egész napon át törődést igényelő kenyérke volt, úgyhogy kezdő házipékeknek nem ajánlom, mert úgy fogják érezni, hogy nem éri meg a belefektetett munka mennyiségét. Pedig dehogynem, de addig el kell jutni, a tökéletes kenyér utáni vágy által vezérelve. Nagyon finom lett, de sajnos még nem dőlhetek hátra, nem ez a legjobb kenyér a világon. Még nem ettem olyat, de tudom, nem is olyan sokára eljön a pillanat, amikor kimondhatom: megtaláltam! Addig is hetente háromszor próbálkozom, hátha…
Hozzávalók:
1,3 dl barna sör
5 dkg kovász
2,5 dkg kenyérliszt (BL80)
A sört a liszttel felforralom, majd ha kihűlt belekeverem a kovászt, és egy napig szobahőmérsékleten pihentetem.
Másnap összetörök:
20 dkg főtt, lehűtött krumplit, amihez hozzáöntök
2,5 dl lehűtött krumplifőző vizet,
50 dkg lisztet,
Sót.
Alaposan összegyúrom. Nagyon ragadós tészta lesz, nem kell megijedni, alig engedi az embert el a dagasztó tál közeléből! Ha mégis sikerül megszabadulni tőle, akkor hagyjuk pihenni egy negyed órát. Borítsuk olajozott deszkára (Dan Lepard mániája, biztosan fontos), és hajtsuk háromszor át. Majd letakarva pihentessük még 4-5 órát, de óránként újra hajtogassuk. (No igen, erről beszéltem!) Osszuk két részre, formázzuk meg, majd újra pihentessük 3 órát. Gőzös, 220C-os sütőben süssük 20 percig, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180C-ra, és süssük készre. A recept szerint még 20 perc, de nekem 10 is elég volt.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Szia ! A kovász receptjét szeretném ha leirnád.Köszööm szépen!Kata

  2. lucy says:

    Én nem bírtam ellenállni ennek a receptnek. Még soha nem sütöttem kovásszal, most készítettem azt is először. A kenyér biztos nem lett tökéletes, de a lányaim egész délelőtt az üres kenyérre “jártak rá”, délre el is fogyott az összes. Akkor nagyon nem ronthattam el, nem?

  3. ZuZu manó és Szilda says:

    Le vagyok nyűgözve, két éve sütöm magam a kenyerünket, géppel kezdtem, azóta már csak kézzel, mindenféle péksütit, kísérletezem is eleget, és a kovásszal is összebarátkoztam, de ez a recept lenyűgöz, holnap szereznem kell sört, hogy megcsináljam. Vannak még ilyen receptjeid valahol? Számomra ellenálhatatlan kihívást jelent. Előre is köszi, Szilda

  4. sütis néni says:

    hűűűűűűűűű, le a kalappal előtted!ez tényleg nem kis munka! de nagyon jól néz ki, előbb-utóbb ki fogom én is próbálni! 🙂

  5. t3v says:

    hohó, megvan a következő kihívás prozsé 🙂

  6. Fűszer és Lélek says:

    Nincs benne készen kapható élesztő, hanem a kovász, és a sör élesztőgombái kelesztették meg. Nem csak 100 éve sütöttek így az emberek. Sokkal jobbízű a kovászos kenyér, és tovább is áll el. Igaz lassabban kel meg, de ez nem baj, a reggel bedagasztptt kenyeret otthon lehet hagyni, és munka után, vagy másnap reggel megsütni. Attól függ milyen gyorsan kel meg.

  7. Anonymous says:

    Nem tudom jól éretem-e, de ebben egyáltalán nincs élesztő? Úgy készül, mint ahogy 100 évvel ezelőtt csinálták?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!