Fűszer és Lélek

Ünnepi vacsora

Tegnap este jött össze a család, hogy megünnepeljük Ros Hásánát. Mindenféle édes dologgal készültem, sütöttem kerek kalácsot, ettünk 613 magvú gránátalmát, mézédes fügét, sárgarépa-salátát, mézes tölgylevél salátát, erdeigombás marhasültet Yorkshire pudinggal. Halfejet nem főztem, mert a látványát nehezen viselném az asztalon, de a fiam rajzolt egyet, és azt kitettük a tányér mellé. Ilyenkor szokás valami újat enni, amit abban az évben még nem ettünk, nálunk ez most a mézzel grillezett füge volt. Persze szép borokat is ittunk vacsora mellé, sőt a pálinkából is rendesen fogyott.
A marhát még Bécsből hoztuk múltkor, úgyhogy amellett, hogy kóser, nagyon finom puha lett, igaz, már egy hete pácoltam a hűtőben, babérlevél, boróka, fokhagyma, és dijoni mustár keverékében. Összekötöztem, olíva olajon sütöttem meg hirtelen, majd hagymán, fokhagymán, és fehérboron sütöttem puhára alacsony hőmérsékleten négy óra alatt.
Mikor megsült a pecsenyeléből egy-egy kanálkával kiszedtem egy muffinforma aljára, később abban sütöttem a Yorkshire pudingot.
A maradék pecsenyelét kiszedtem egy szószos serpenyőbe, hozzáadtam 30 dkg erdeigombát, két evőkanál konyakot, kakukkfűt, zöldborsot, pici vizet, és beforraltam sűrűre. Ez volt az öntet a hús mellé.
Mikor a pudingot megsütöttem, örömmel konstatáltam, hogy smile kinézete lett, teljesen véletlenül, ugyanis ott tört fel a pecsenyelé a formából. Így legalább a gyerekek is viccesnek találták, és ettek belőle. Ha direkt akarnám így készíteni, biztosan nem sikerülne! (Pont most szídtak valami hasonló smile-t a tv-ben, ami krumplipüréből készül, és a gyerekek imádják Angliában.)
Hozzávalók a Yorkshire pudinghoz:
15 dkg liszt
2 dl tej
2 tojás

Kakukkfű
Egy csipet szódabikarbóna
A masszát fél napot pihentettem, majd az előmelegített sütőben felforrósított muffinformába kanalaztam a forró pecsenyelére. Kb. 10 perc alatt megsült, 24 db lett belőle.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Horasz says:

    Anyam, ezt a sok finomsagot…. nagyon jol hangzik, nez ki az egesz.H.

  2. Anonymous says:

    Hogy engem soha nem hívnak meg ilyen helyekre 🙁

  3. Anonymous says:

    Ez most biztos buta kérdés, de akkor a december 31-ét nem ünneplitek meg?

  4. Fűszer és Lélek says:

    De! Az nem vallásos ünnep.Karácsonnyal már más a helyzet, de sok zsidó családnak van karácsonyfája is, meg hanukai gyertyája is. 🙂

  5. fakanal says:

    Eszter, a marhának milyen részét vetted egybe sütéshez?

  6. Cserke says:

    Hmmm, pazar ez a kalács. És a képek is szépek, szokás szerint:)

  7. Zsófi says:

    Bár még soha nem sütöttem, úgy tudom, hogy a yorkshire pudinghoz a sütőformát úgy kell felforrósítani, hogy valamilyen zsiradék is van benne. Eddig mindig így láttam. (pl Nigellánál) Te is így csináltad? Vagy csak úgy natúr?

  8. Fűszer és Lélek says:

    Zsófi:Igen, úgy csináltam, a pecsenye sütőlevéből tettem a formába.Fakanál:Az első combjából valamit. Sajnos nem beszélek németül, és bécsben vettem. De az biztos, hogy a melső lábából volt.

  9. Zsuzsa says:

    Yorkshire pudingot ezer éve nem csináltam, de jó ötlet! A kalács egy sima kalácstésztából van, és meg van tekerve/csavarva?Az erdei gomba mártás is remek ötlet volt! 🙂

  10. Maci says:

    Nagyon szép a kalács! Megéheztem!

  11. Fűszer és Lélek says:

    Zsuzsa: igen, sima kalács, négyes fonattal, mert tapasztalat szerint azt a legkönnyebb csavarni.Maci: Köszönöm, sajnos a többi süteményben közeledbe se érek!

  12. ch says:

    Szia, én külsősként olvasom a blogodat, és az a kérdés merült fel bennem, hogy miért kóser ez a menü, ha tejes és húsos is egyben?

  13. Fűszer és Lélek says:

    Szia! Csak a hús volt kóser, a menü nem, de ennek más oka is van, nem csak a puding, a kálácsban is volt msot tej (hogy a konyakról ne is beszéljek,ami szintén nem kóser):-) Csak szombaton tartjuk a kósert, hétközben nem, még ünnepnapokon se.

  14. Forex says:

    Nagyon gratula a lapodhoz. Hallod Te egy igazi ember kínzó vagy 🙂 Itt vagyok éhesen és csak nézem az ínycsiklandozó receptjeidet 🙂 Párizsban kellene nyítnodvalami regeliző féleséget 🙂 Hülyére keresnéd magad. Ott nagy kultusza van a konyhaművészeteknek. Gratula a lapodhoz, átadom a címet a barinőmnek aztán próbálom rávenni, hogy a receptekből valamit valósítson meg 🙂

  15. Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm, nagyon kedves vagy! Volna még mit tanulnom a franciáktól, pont az ő felfogásukat irigylem, és szeretném teljesen magamévá tenni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!