Fűszer és Lélek

Nigella krumplija

Azt hiszem, már említettem, hogy egyik kedvenc szakácskönyvem Nigella Lawson Feast című műve. Az összes receptet szeretem benne, főleg, hogy sok zsidó receptet is leír, de ezt a krumplit különösen. Mivel egész különleges, egy sima egyszerű csirkemell filét is fel tud dobni, de egy komolyabb fogáshoz is kitűnő. Kívül ropogós, illatos, belül puha és forró…
Nigella viszonylag kisméretű krumplikat ajánl hozzá, mégpedig három részre vágva. Nekem most hatalmas nagy krumplijaim voltak itthon, úgyhogy több kicsi négyzetet vágtam belőle, és azokat osztottam tovább háromszögekre. Ő nem használ hozzá fokhagymát, az már csak saját fejlesztés, akár el is hagyható, de jót tesz az illatának. Ha nincs otthon libazsír, akkor vajban is nagyon finom!
Hozzávalók:
Krumpli
Búzadara
Libazsír
Fokhagyma
A krumpli szeleteket 4 percig előfőzőm sós vízben, majd kiszedem, és lehűtöm. Egy serpenyőbe grízt szórók, majd beledobálom a krumplikat, és addig rázogatom a serpenyőt, amíg mindenhol rátapad a krumplira a búzadara.
Egy tepsiben kevés libazsírt olvasztok, abba teszem a krumplikat, és a sütőben félig megsütöm. Ekkor megforgatom a krumplikat, a zsírba pedig beledobok egy összezúzott fokhagymát. Megsütöm a másik oldalát is.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Megcsináltam, nagyon finom volt.Nagyon tetszik az egész bolgod, már jó ideje olvasom, de még nem hallattam a hangomat. Csak így tovább.Nem zsidó olvasód, Noémi

  2. Fűszer és Lélek says:

    Igen, igen! A fuzzyság titka, hogy a felület a többszöröse a sima vágott élnél, ezért ropogósabbra tud sülni. A búzadara esetében még jobban!

  3. Albana says:

    A rakott krumplit szoktam megszórni zsemlemorzsával a tejföl fölött. Persze mindenki a ropogósát szereti, és mindenki azt is kéri – és mindig nekem jut a legkevesebb.

  4. Anonymous says:

    Istenien hangzik, ki fogom próbálni! Köszi a receptet :-)duende

  5. phzs says:

    Kedvelem, ha valakinek ilyen éles esze van… Itt tényleg a felület nagysága lehet a döntő.

  6. J-Bone says:

    Uhh, ezt egy éve meg akarom csinálni a Nigella Feasts című könyvéből…Most is megelőztél, Fűszeres 🙂

  7. Anonymous says:

    A véleményedet szeretném kérni.Ha a krumplit egy nappal a sütés előtt főzöm meg (hogy egy kicsit előre készüljek a vendégvárásra)és a vacsora előtt kerül a sütőbe ugyanazt az eredményt kapom-e? Ha müködik a dolog szerinted a főzés után vagy a sütés előtt hozzam össza a búzadarával (vagyis mikor tapad rá jobban)?

  8. Szerintem működni ekéne. én a főzés után szórnám rá a grízt, amikor még gőzölög, aztán alufóliával letakarnám.

  9. phzs says:

    Hát ez a klasszikus roast potato egyik változata. Itt elég gyakran szembe jön az étel is, meg a recept is. Az a lényeg, hogy a krumpli felülete egy kicsit fuzzy legyen, talán úg jobban pirul, és kérgesebb lesz. Erre különböző prakikákat ajánlanak, rázogatni kell a szűrőben, vagy leszűrés után a lefedett lábast fel-le fordítani. Mindenesetre kiváló alternatívája a chipsnek, már annak, aki szereti a krumplit, mert én egyre jobban megvagyok nélküle.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!