Fűszer és Lélek

Illés pince, Erdőbénye

Az Illés pince igazi ellentéte a Béresnek. Kis családi borászat, nagyon érdekes pincével.A pince (persze, mit pince, pince rendszer!) a falu főterén található, már ha azt a kereszteződést, ahol az utak összefutnak lehet főtérnek nevezni Erdőbényén.
Különös meglepetésben volt részünk, mikor este kilenckor arra sétálván a pincét nyitva találtuk. A tulajdonos hölgy fogadott bennünket, aki bár nagyon fáradt volt ezen a késői órán, mégis mosolygott, és körbevezetett a pincében minket. Mint megtudtuk tőle, pincéjük kétszintes, és hét ágú. A ház, ami a pince felett áll valaha hentesüzletként üzemelt, a pincében tartották a húsokat, a jégveremben pedig a jeget, ami a húst hűtötte. Télen hozták a Bodrogról a jeget, ami a nyáron is maximum 10-12 fokos pincében kiválóan eltartható volt. (Édesanyám adaléka a történethez: a hentes akkoriban egy igazi szép magyar ember volt, nevezetesenVángor bácsi. Milyen érdekes, hogy amíg Béreséknek nem készült el a birtokuk, ők is egy Vángor házában béreltek maguknak irodát. ) Az Illés család megvett egy másik pincét is a szomszédtól, összenyitották a kettőt, így lett ez a szép nagy pince a tulajdonuk. Egyébként a pincék valaha a Rákócziak tulajdonában voltak, és az egész falu alatt húzódtak. Később ehhez fúrtak úgynevezett sípokat a bényeiek, és lezártak maguknak belőle szakaszokat. Persze a hatalmas pincerendszerben nem csak bort tároltak, ennyi bor soha nem volt Hegyalján. Volt olyan, amikor 102 (!) kádármester dolgozott Erdőbényén. A hordókat, amiket megrendelésre készítettek a szállításig tárolni kellett valahol, nehogy kiszáradjanak. Van is egy vicces mondás akkoriból: ha Bényén feldobnak egy darab fát, akkor az vagy egy kádárt talál el, vagy egy kőfaragót. És valóban a családok többsége ebből a két szakmából kereste a kenyerét. (Édesapám kiegészítése: a pincék azért is nőttek régebben, mert szüret után télen, bizony nagyon unalmasak voltak a napok arrafelé. Pár hét pihenés után összejöttek az emberek, és hol itt, hol ott, ástak pár métert előre. Volt olyan, nem is ritkán, hogy összetalálkoztak a szomszéddal :-))
A pincében megtekinthető egy geológiai gyűjtemény is, melynek legértékesebb része az Erdőbénye Ligettetőről származó hal és növénylenyomatok, mivel itt találták meg Magyarország legidősebb szőlőlevél lenyomatát a VITIS TOKAIENSIS-t is.
Érdemes felkeresni őket, mindenkinek ajánlom, de ha lehet, kérdezzék meg, hogy mikor van ott a tulaj, mert ő sokkal jobban tudja bemutatni a pincét, mesélni a ház és a volt hentesüzlet történetéről!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Anonymous says:

  Erdőbényén keressétek a Homonna bort!!!!!Kis manufaktúra, és csodálatos fehérborok…én nem szeretem a bort, de ezekből szívesen kortyolok.

 2. Tami says:

  Azért ez a téli unalomüző pinceásás nem akármi. Gondolom 40 éve egy cent ilyen pince se született. Kár, hogy az ilyesmi kiveszett az emberekből. Ezért szeretem a blogodat, mert annyi emberségről olvesni benne, ami már rég nincs!

 3. Fűszer és Lélek says:

  Semmi baj! Valóban úgy kell elképzelni, és semmi esetre se szabad kihagyni, tessék elmenni Erdőbényére! 🙂

 4. Tami says:

  Igen, úgy kell elképzelni. Bocs Fűszeres, hogy helyetted válaszolok. Azért Tokaj hegyalja még nem a világvége, tessék oda is elmenni ne csak Egerig eljutni…

 5. Anikó says:

  És a két szintes hogy képzeljem el? Két emelet van lefelé? Mintha a pince alatt lenne még egy pince? Ha így van, akkor ezt jó lenne látnom, kár, hogy avilág végén van!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!