Fűszer és Lélek

Muhammara

Uborkaszezon után itt a paprikaszezon. Gyönyörű piros húsú paprikákat árulnak a piacon fillérekért. Ilyenkor szívesen lennék vegetáriánus, ugyanis a padlizsán is szezonjában van, most készülnek a legjobb zöldséges ételek. Mivel lecsót nem szoktam befőzni, minden más ételt kipróbálok, amibe a felelőtlenül felhalmozott paprikákat felhasználom.
Ilyen a muhammara, ez az összes szefárdi közösségben elterjedt mártogatós is, bár Szíriában a legnépszerűbb. A szombatfogadás egyik előétele, persze nem pirítóssal, hanem valamilyen lepénykenyér félével, vagy nyers zöldségekkel mártogatva a nagy közös tálból.
Hozzávalók:
1-2 szelet szikkadt kenyér (finomabb lesz, ha fűszeres rozskenyeret használunk)
4 db piros húsú paprika, tűz fölött meggrillezve, majd meghámozva
2 közepesen csípős chili paprika
15 dkg darált dió
4-5 fokhagymagerezd
1 ek jófajta balzsamecet
½ Citrom leve
1 ek őrölt kömény
1 ek cukor
7-8 ek olívaolaj
Só, bors
A kenyeret robotgépben felaprítjuk, majd az összes többi hozzávalót beletesszük, és pépesre keverjük.

Eredetileg a Judapesten, ahol már tovább is fejlesztették egy kis kéksajttal felturbózva, fokhagymás piritóssal tunkolva.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszer és Lélek says:

    Ez még eszembe se jutott, nagyon jó ötlet, én csak Ajvárt szoktam eltenni télire, de jobb lenne csak a paprika, mert akkor sokkal több minden készíthető belőle.

  2. ribizli says:

    A paprikából én legutóbb krémet mixeltem: sült paprika, só (elég sok), bors, olívaolaj összeturmixolva, majd kis üvegben beköltözött a hűtőbe, és paradicsomos ételekhez, ill. pirosításra 🙂 használom. Az benne a fantasztikus, hogy a füstös ízét csodásan átadja az ételnek. (Vegaként új dimenziókkal kecsegtet ez az íz!)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!