Fűszer és Lélek

Az utolsó budapesi szabadtéri piac

Kaptam egy kedves levelet, amiben arra kérnek, hogy hívjam fel a többi gasztroblogger figyelmét arra, hogy a terézvárosi önkormányzat be akarja záratni a Hunyadi téren lévő szabadtéri piacot.
Sajnos nekem ez a piac nagyon kiesik abból a területből, ahol vásárolni szoktam, (a másik Kulináris van hozzánk közelebb), de teljesen megértem az aggodalmat.
Mikor a XIII. kerület ezen részére költöztünk, a mi sarkunkon is volt egy pici, lepukkant, koszos piac. Már alig volt benne árusítás, mert az önkormányzat 40 éve nem költött rá egy fillért sem, csak a bérleti díjakat szedte. De szerettük, mert egymás mellett mégiscsak volt 5-6 zöldséges, két hentes. A hentesek teljesen eltűntek a környékről, a zöldségesekből kettő elköltözött pár sarokkal arrébb, de már nem ugyanaz. Nem lehet átlátni az árukat, drágábbak lettek, kevesebb zöldséget, viszont több kólát és csokit árulnak. Szóval hiányzik a piac, ahol reggelente gyümölcsöt vettünk, mielőtt kitoltuk a babakocsikat a játszótérre. Most egy parkoló van a helyén, mert a lakosságnak erre van szüksége az önkormányzat szerint. A havi parkolási díj már csak a fele az eredetinek, mégis csak a helyek fele foglalt. Pedig mennyivel jobb lett volna, ha inkább felújítják, és megmardhat!
Úgy gondolom, hogy minden egyes piac bezárásával a családok ellen vétenek azzal, hogy egyre jobban adja magát a lehetőség: szombaton shoppingoljunk egyet a hipermarketben, vasárnap ebédre pedig együnk mirelit pizzát. Próbálnak hangosan küzdeni az iskolai büfék egészségesebbé tételéért, de arra nem gondolnak, hogy minden a családokban kezdődik el. Pedig milyen jó kis családépítő tréning kimenni a piacra, először szétnézni, aztán vásárolni, és a végén megenni egy lángost!

http://www.lmv.hu/hunyadi

http://www.lmv.hu/node/1664

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Fűszer és Lélek says:

  Újlipót és Angyalföld annyira távol áll egymástól….Hidd el, ha te a Tátrában laksz, akkor ez nem a te lakóhelyed :)3 éve lakunk itt, és még most is csodálkozunk néha, bár egyre jobb szomszédaink lesznek. Cserélődik a lakosság rendesen.

 2. tamara says:

  Köszönöm, köszönöm. Hát – szégyenszemre – én arrafelé még csak az éjszakai ügyeleten voltam… Ennyit arról, hogy milyen jól ismerem a lakóhelyemet.

 3. Fűszer és Lélek says:

  A térképész bloggerina koordinátái biztosan igazak :-), de földi halandókanak: a piac a Tomori utca, és a Mosoly utca sarkán volt.Mert én már Angyalföldön lakok, a Tátrában csak a munkahelyem van.

 4. anna says:

  47°32’45.89″N19° 4’36.67″Eitt a piac

 5. tamara says:

  Eszter, hol volt az a piac a XIII. kerületben? Én is itt lakom (a Firkász utcájában:) ) és nem emlékszem ilyesmire, pedig meglehetős piac-fan vagyok. Te jó ég, mit hagytam ki?Amúgy nagyon igazad van, tényleg minden piacért kár. Épp ma délelőtt gondolkodtam azon (a bio-piacon, hehe), hogy hetek óta nem voltam nagyobb közértben, a Lehel – Hold utcai tejbolt – biopiac háromszögben mindent igényünk kielégül. :)Na jó, a Culinarisban azért előfordulok néha, de minden megoldható így is és fura módon – még a biocuccokkal együtt is – kevesebbet költünk, mint amikor még a Corába jártam. Így alig dobok ki valamit, minden feldolgozódik valamikor – és hát nagyságrendekkel jobb a piacon nézelődni, mint hétvégén egy “hiperszuperben” egymás sarkát taposni a készételért.

 6. moes says:

  van azért még szabadtéri piac szerintem a székesfővárosban, de nagyon sajnálnám a Hunyadi téri piac bezárását. sokszor nem jártam arra, de pont karácsony előtt benéztünk a kulináriaboltba is és a szomszéd antikváriumba, és megállapítottam, hogy de jó, hogy van ez a piac. a magam részéről mostanában elég sokat kesergek a “régi” dolgok eltüntetésén, köztük a klasszik piacokén is. a régi Lehelen nevelkedtem, később jártam sokat a kelenföldi (városközpont) piacra, és hát ég és föld, hogy az ember egy hülye vásárcsarnokba megy be, vagy a piacra megy ki. 🙁


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!