Fűszer és Lélek

Baba Ghanoush

Ez valójában egy nagyon finom közelkeleti padlizsán dip, és a válaszom arra a gyakori kérdésre, hogy a magyarok miért csak egyféle képen tudják elkészíteni a padlizsánt?! És itt külföldi ismerőseim a jó öreg zakuszkára gondolnak, ami különben nagyon finom, és én annak is legalább három változatát ismerem. Az alap itt is ugyanaz, tűz fölött megsütött padlizsán. Persze lehet sütőben is, de akkor sokkal tovább tart, és nem lesz annyira füstös az íze, amit pedig nagyon kedvelek. Lassan megint kezd olcsó lenni a padlizsán, ez az év legjobb időszaka.
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán (héjastul megsütve, majd villával kikaparva, és aprítva)
4 gerezd aprított fokhagyma
5-6 ek tahini
1 citrom leve
Olívaolaj
Koriander levél nagyon apróra vágva
Chili
Só, bors (néha kömény, ha kedvem van)
A hozzávalókat összekeverem, és pitával, vagy jó ropogós bagettel tálalom. Fontos, hogy a padlizsánkrémet soha ne közvetlenül a hűtőből vegyük elő, mert akkor nem érezni annyira az ízeket. Én úgy szeretem, ha jó citromos, néha még a citrom héjából is reszelek bele egy picit, de ez nem része az eredetinek.

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Eszter, ha csak sütöben tudom sütni (gáz nincs, kint pedig 15 fok és szakadó esö), hogy lehetne bele füstös ízt csempészni? Márta

  2. Bogarmester says:

    Jajdejó, egy recept amihez tahini kell. Én legutóbb humusz készítéséhez vettem egy nagy adagot, és azóta vadászom az olyan recepteket, amihez el tudnám használni a maradékot.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!