Fűszer és Lélek

Indonéz lépesméz torta

 
h-lepesmeztorta1A barátnőmtől kaptam a receptet, aki azt állította, hogy az USA-ban ez a torta manapság rettentő népszerű. Erdetileg Indonéziából származik, de a malájok is nagyon gyakran sütik. Mondta, hogy a nevével ellentétben se méz, se lép nem kell bele, de majd meglátom, hogy nagyon fog hasonlítani a lépesmézre a külleme.
És valóban. Először megijedtem, amikor összekevertem a hozzávalókat, mert a tészta még a palacsintatésztánál is hígabb, ezért csatos tortaformába tölteni lehetetlen. Aztán szerencsére megtaláltam a szekrény alján a jénai piteformámat, és abban sütöttem.
A második aggodalmam is fölöslegesnek bizonyult, ugyanis a formát nem kellett se kivajazni, se kilisztezni, mégis gyönyörűen kicsúszott belőle a torta.
Sajnos nem volt itthon hozzá vanília fagylalt, pedig azt nagyon el tudtam volna képzelni a tetején.
Frissítés: vanília fagyi kötelező mellé!!!
lépesméztorta2
Hozzávalók egy 26 centis formához:
21 dkg kristálycukor
2,4 dl víz
8 dkg vaj
16 dkg sűrített tej
18 dkg liszt
6 db tojás
3 tk szódabikarbóna
A cukrot egy lábosban karamellizáltam. Mikor aranysárga lett, óvatosan hozzáöntöttem a vizet, és belekevertem a vajat. Félretettem hűlni.
A tojásokat villával felvertem, hozzáadtam a kihűlt karamellhez. Belekevertem a sűrített tejet, a lisztet, és a szódabikarbónát. Tíz perecet pihentettem, majd 180 fokos sütőben egy óra alatt megsütöttem. (Tűpróba)
De nem csak tortát ettünk ám a shabat alatt! 😉 Egy igazán remek estét tölthettünk kedvenc bloggereink társaságában. Hamarosan megismételjük!
lépesméztorta
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mirri says:

    Ez isteni!Most készült el és mindenki imádja! :3A formából is csak úgy kipattant.Anya és a nővérem megdicsért. XD Köszönöm!Isteni~

  2. Fűszer és Lélek says:

    Örülök, hogy jó lett!Akkor elmondható, hogy fagyival, vagy öntettel ajánljuk.

  3. Pocaknyúl says:

    Szia! Megsüttem, de elég szokatlan, vmi nekemis hiányzik róla (vmi édes), csokiöntet vagy fagyi. Viszont nagyon szépséges lett. Kapcsos tortaformában sütöttem, tettem alá egy sütőpapíros sütőlapot, csak picit csordogált ki.

  4. Fűszer és Lélek says:

    Megmértem: az én piteformám 26 cm széles, és 7 cm magas. Ezen egy picit túl nőtt. Szerintem nyugodtan sütheted lábosban is, vagy őzgerinc formában.

  5. piszke says:

    Ezt biztos megcsinálom! De mekkora méretű formába kell tölteni????

  6. Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm, valóban nagyon látványos. Kár, hogy nem én találtam ki 😉

  7. chilii says:

    csak 1 árva hétre teszem ki a lábamat, és tessék, micsoda csodák születtek itt! ez gyönyörű!

  8. Ana says:

    lényegében ez egy karamell torta. Ugye?

  9. Fűszer és Lélek says:

    Igen, az a tubusos.

  10. Pocaknyúl says:

    Nekem még mindig nem világos, cukrozott sűrített tej kell bele? Bocsi 🙂

  11. Pocaknyúl says:

    Szia! Ez tényleg elképesztő, nagyon tetszik. És tényleg azt váltja ki az emberből, hogy énisénisénis. Igazi műalkotás 😉

  12. Fűszer és Lélek says:

    Igen, bociizé :-)Szerintem a sok tojást nyomja fel ilyen érdekesen a szódabikarbóna. Valóban nagyon látványos, referálj, ha megsütötted! Eszter

  13. Poc says:

    Én is elkészítettem! Egy nap alatt betermelte a párom! Nekem csak egy kis szelet jutott. Készítettem róla képeket is, majd felteszem a blogomra.

  14. Tunkov says:

    Én is elkészítettem némi módosítással. A többlet: Fahéj a tésztába és miután megsült a tetejét vékonyan megkentem baracklekvárral és megkoronáztam egy tábla tortabevonóval. Nagyon finom! 🙂

  15. Anonymous says:

    Sziasztok! Hmm karamellatorta receptet kerestem épp a neten, de csak ezt találtam…Nagyon jól hangzik…és a képek is felkeltették az érdeklődésemet, úgyhogy remélem nagy sikere lesz , ha megsütöm a barátnőm születésnapjára! =D Mit tanácsoltok milyen fagyit vegyek hozzá?

  16. Anonymous says:

    vegre en is megsutottem. nem cukrozott suritett tejjel, hanem maresivel. igy is pont olyan lett,mint amit fotoztal, a parameterei is passzolnak, egy 26-os mazas piteformaban sutottem. az allaga tenyleg nagyon fura (szabalyosan kipattant a formabol), a gyerekeim nem is eszik meg, es persze lehetne edesebb, de annyi cukrot mar nem akartam beletenni. szerintem amugy nagyon passzol az ize az oszies temahoz, igy pl diofagyival nagyon el tudom kepzelni, sot, kortevel is. ha valaha olyan vendegeket varok, akik nem annyira edesszajuak, akkor bejon meg nalam ez a suti, fagyival kiserve.udvKA

  17. mirjana says:

    én pár hete megsütöttem és pontosan olyan lett mint a képen. a tortaformából is simán kiugrott. a barátom imádta:)egy tipp: én fekteribizli lekvárt kentem rá és isteni volt! passzolt hozzá a fanyar íz nagyon.

  18. Ares says:

    Ezer köszönet a sütiért és a bókokért amiket kapok a sütifalóktól! Nagyon finom, és könnyű nasit varázsoltam Kedvesem elé mire hazaért. Egy egész picit megkapta az alját, de még igy is csodás lett. Még egyszer ezer köszi!

  19. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Nagyon örülök, hogy sikerült!:-)

  20. shiNIN says:

    ez csodálatos! 🙂 eddig nem voltam nagy süteménysütő, de ennek nem tudtam ellenállni 😉 nem is bonyolult és nagyon érdekes. első próbálkozásunkat (a Kedvessel álltam neki) siker koronázta, pont olyan a szerkezete, mint a képen látható, csak az enyém fémtálban készült, így magasabb 🙂 szerintem sem árt rá valami kis plusz édesség, de eleve sem ízetlen 😉 köszi a receptet, ezt meg fogjuk ismételni…

  21. before says:

    Nagyon megtetszett a süti, meg is csináltam. Sajna alapvetően csalódás, bár a páromnak nagyon ízlik, szerintem inkább fura, mint különleges, már, ha érthető a különbség. A sejtjeim egy kicsi kisebbek, mint a referenciafotón, egyébként stimmel. Fura az állaga, olyan szokatlanul ruganyos, de a legzavaróbb, hogy alig van íze a rengeteg cukor ellenére. (Persze nem az a baj, hogy nem túl édes, de kis túlzással majdnem ízetlennek mondanám.)Nagy kedvencem biztos nem lesz, bár a párom szerintem még visszatapsolja néha…

  22. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Olyan 12 cm lehetett. Elkezdett pezsegni, amikor beleraktad a szódabikarbónát?Próbáld meg 190 fokon, hátha. Most jut eszembe, hogy valaki egyszer ajánlotta, hogy a Plus-ban egész jó konzerv sűritett tejet lehet kapni.

  23. pepsinexjp says:

    Annyira jól néz ki a képen, úgy szerettem volna elkészíteni…:( De nem adom fel, megpróbalom újra. A tied milyen magas volt?

  24. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Annyira sajnálom! Nem tudom mi lehet a baj, pedig be kell vallani, te vagy a második akinek nem sikerült :-((szerencsére legalább 10 embernek jó lett)Tényleg fogalmam sincs. Talán ezek az áttkozott sűrített tejek sem egyformák, vagy tudja a jó ég…:-( 🙁 🙁

  25. pepsinexjp says:

    Kedves Eszter!Elkészítettem és egy tragédia lett…:( Mit ronthattam el? MIndent úgy csináltam, ahogy leírtad, ennek ellenére nem nagyon hasonlíta képeiden látható sütire. PL. a lyukak sem egészen olyanok… Aztán 26 cm átmérőjű és 7 cm magas tortaformában sütöttem, amibe jól beleragadt és a torta magassága kb. 3 cm… (180 fokon sütöttem…) Mit ronthattam el? Kérlek, segíts!

  26. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szia, remélem még nem késő, én csak sima sütőben sütöttem, nem légkeveréssel.Eszter

  27. Anonymous says:

    Jóminőségű vaníliafagyi megvan! =D vettem tegnap…. de nemsokára nekiállok megsütnia tortát is… remélem nem lehet nagyon elrontani! Sütőn sima sütési fokozaton, vagy légkeverősen süssem? Nahát remélem sikerül, éshogy sikere lesz! Köszönöm a válaszodat az előzőre is! Puszi: Eni

  28. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Jó minőségű vaníliát! Max. diót.De mégsem. Inkább vaníliát! 🙂

  29. Ofélia says:

    Üdvi, Eszter! Hát, rögtön végem van ettől a méztelen, léptelen tortától…Én ilyet még nem is hallottam-láttam! Ha a fotó élethű, ez kiköpött lépesméz. Mitől lyukacsos könyörgöm? Tán a szódabikarbónától? Félelmetes, hogy mik jutnak eszébe a kreatív embereknek. Ha szabad megkérdeznem, bár lehet butaság: Milyen “sűrített tej” játszik itt? Az a tubusos, nyomós bociizé…? Feltétlen megcsinálom, mert pofon egyszerűnek tűnik.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!