Fűszer és Lélek

Cipészek húsgombóca

h-húsgombócSzombat este egy jó kis sétán voltunk a Judapest szervezésében. Bejártuk Józsefváros zsidó nevezetességeit, csak a legfontosabbat hagyta ki a bemutatóból Darvas István rabbi, méghozzá a Nagyfuvaros utca 8. szám alatti házat, ahol nagyanyámék a negyvenes években éltek 🙂 Kaptunk egy jó kis írásos összefoglalót, amiben a sétán elhangzottak vázlatos leírása olvasható. Ebben szerepel, hogy akkoriban Salgó rabbi volt a Nagyfuvaros rabbija, aki elment a gyülekezet tagjaihoz, ha azok huzamosabb ideig nem jelentek meg a zsinagógában. Mostmár értem, miért emlékezett rá szeretettel nagyanyám még hatvan év távlatából is. (Másra persze nem tudott emlékezni, mert háború után nem volt hajlandó többet betenni a lábát egy zsinagógába sem) Dédapám cipész mesterként dolgozott, az ő műhelye is ebben az utcában volt, itt ismerte meg dédanyámat.
Dédi gyakran főzött egy húsgombócos ételt, amit sokszor ettek a cipészműhelyben, ugyanis nagyon olcsó, és igen laktató. Már csak én neveztem el Cipészek gombócának, de valami nevet adni kellett neki. Íme:
h-Cipészek-DédiHozzávalók a gombóchoz:
50 dkg darált hús
1 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk majoránna
1 ek pirospaprika
Só, bors
Hozzávalók a szafthoz:
2 nagy hagyma felkockázva
2 paprika
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 ek pirospaprika
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 tk őrölt kömény
Előbb egy széles lábosban elkészítem a szaftot, majd kis gombócokat formázok bele a húsmasszából. Lefedem, és 20-25 perc alatt készre párolom.
Ha valaki úgy találná, hogy a gombóc meglehetősen hasonlít egy megfőtt fasírtra, a szaft pedig egy lecsós pörkölt szaftra, akkor elárulom, hogy ez nem véletlen. Magunk között csak főtt fasírtként emlegetjük, de az annyira bután hangzik!
Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm!Nemis: Holnap vallok 🙂

  2. irisz says:

    gyönyörûek a fotók! gratula!

  3. lorien says:

    Nem rossz ez a gombóc, ha eljő a bokroslajos, megkínálom vele 🙂 Márpedig eljő, itt ólálkodik már …

  4. Fűszer és Lélek says:

    Igen, sajátok. Az a picike nő középen, a dédim.

  5. zsuzska says:

    főttfasírt – még alliterál is, szó elején, szó végén. a képek, a képek, amiket felteszel! sajátok? annyira jók! (persze az újakat tudom, hogy sajátok:)

  6. Fűszer és Lélek says:

    Igazi hónapvégi étel.

  7. phzs says:

    Az én nagymamám is főzött ilyen ételt, de nála a gombócban rizs is volt. Egyszer reprodukálni kéne…

  8. Rossamela says:

    Egyáltalán nem hangzik bután! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!