Fűszer és Lélek

Guinness torta

Kedvenc zsidó tv szakácsnőm, Nigella Lawson Feast című könyvéből való a recept. És hogy miért fontos megjegyeznem, hogy zsidó? Nos azért, mert ő is fontosnak tartja elmondani, ugyanakkor kedvenc csemegéje a malac füle, amit mindig tart a mélyhűtőben 🙂

Nem tudom, micsoda kulináris perverzió kell ahhoz, hogy valaki elővegyen egy malacfület a hűtőből, és jókedvűen elrágcsálja? Én is találkoztam már olyan gyerekekkel, akik a disznóvágáson szeretik elrágni a nyers disznóbőrt, de mivel rendelkezem angol rokonokkal tudom mennyire finnyásak. Egy rokonom imádta nagyanyám tyúkhús levesét, de miután egyszer meglátta benne a tyúk lábát, soha többet rá se tudott nézni a levesre. Ezek után, ez a nő, füleket rágcsál!
Pénteken volt a fiam három éves, ezért sütöttem tortát. Itt nem az eredeti receptet írom, hanem ahogy én csináltam, mert Nigella 40 dkg cukrot tett a tortába, én csak 25 dkg-t, így nem lett túl édes. Bár a könyv szerint 45 perc alatt megsül, nekem egy óra 10 percet tartott, pedig jó sütőm van. Tűpróba elengedhetetlen!
Hozzávalók a tortához:
2,5 dl Guinness sör
25 dkg vaj
75 g kakaó por
25 dkg cukor
3 dl tejföl
2 tojás
28 dkg liszt
2,5 kk szódabikarbóna
Egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
30 dkg Philadelphia krémsajt
1,5 dl habtejszín (habbá verve)
Cukor
A tortához a folyékony hozzávalókat összekeverem, majd beledolgozom a puha vajat. Szép lassan adom hozzá a szilárd anyagokat. Híg, nokedlitésztánál hígabb tésztát kaptam. Kivajazott tortaformában, előmelegített sütőben 180 C-on tűpróbáig sütöm. Kb. 1 óra.
A tejszínt habbá vertem a cukorral, majd kis adagonként hozzákevertem a sajtkrémhez.
Nagyon különleges lett, de inkább a felnőtteknek ízlett. Ez a kesernyés csokoládétorta a savanykás krémmel a tetején.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. zsuzska says:

    Igen nagyon tetszik. Most bejelentettem a családomnak, hogy lesz ilyen. Beleegyeztek:)

  2. Fűszer és Lélek says:

    Nem fogjátok megbánni, ígérem!

  3. zsuzska says:

    Eddig még akármit készítettem tőled, semmit nem bántunk meg. Lassan már tótumfaktumi rangba emelkedtél nálam!:)(ha még elmondanád, hogy vajon mit rontottam el a sztrapacskában, hogy nem állt össze…)

  4. Fűszer és Lélek says:

    Nehéz ügy. Mindig próbálj meg egy kiskanálnyi mennyiséget kipróbálni, mielőtt nekiesel. Annyira különböznek a krumplik. Ha az a pici szétfő, akkor soha nem árthat egy pici liszt, vagy egy tojás+ egy pici liszt. Télen pedig a régi krumplihoz néha teszek 1-2 ek. vizet is. De a harmadik sztrapacska után már ránézésre tudni fogod. Sok sikert!

  5. Lucus says:

    Ez jól hangzik.Kár, hogy tejcukor érzékeny vagyok.. Margarinnal jó..? És sajtkrém helyett.. mm.. ribizlivel?

  6. Fűszer és Lélek says:

    Biztosan működik a margarin is. És a ribizli is jónak tűnik, mert valami savnykás dolgot mindenképp tennék a tetejére. 🙂

  7. cserke says:

    Naív anya…Miért nem zsömlét sütöttél annak a drága gyermeknek, vajasan??? :)))

  8. Fűszer és Lélek says:

    Mert mindig csak magamra gondolok! 🙂 Nem baj, Túrórudi mindig van itthon!

  9. Florentine says:

    Nagyon felcsigázott a bejegyzés, mert a belga sörtorta az egyik kedvencem, ráadásul elég felnőttnek is érzem magam hozzá, hát megsütöttem :-)) Fantasztikus, köszönöm az ötletet!Amúgy egy üveg barna Leffe-m volt otthon (a sörtorta miatt), az került bele.florentine

  10. Fűszer és Lélek says:

    Örülök, hogy jó lett, nekem is rögtön beindult a fantáziám, mikor elovastam. Ha sörverseny, akkor én is a Leffére szavazok 🙂

  11. kris says:

    wow! this looks absolutely exciting. dont understand the entry except for the ingredients. i’ll have to look for guiness soon 😉

  12. Fűszer és Lélek says:

    Hi!FOR THE CAKE250ml Guinness250g unsalted butter75g cocoa400g caster sugar1 x 142ml pot sour cream2 eggs1 tablespoon real vanilla extract275g plain flour2,5 teaspoons bicarbonate of sodaFOR THE TOPPING300g Philadelphia cream cheese150g icing sugar125ml double or whipping creamPreheat the oven 180°C, and butter and line a springform tin.Pour the Guinness into a large wide saucepan, add the butter – in spoons orslices – and heat until the butter’s melted, at which time you should whisk – in the cocoa and sugar. Beat the sour cream with the eggs and vanilla and then pour in into the brown,buttery, beery pan and finally whisk in the flour and bicarb.Pour the cake batter into the greased and lined tin and bake for an hour. From Nigella Lawson

  13. Anonymous says:

    Jelentem, megcsináltam ezt a sütit és isteni lett. Először kissé féltem, hogy amit írtál, a kesernyés íz vajon milyen lesz a sütibe, de kellemesen csalódtam. Ugyanis én utálom a sört, meginni. Viszont főzéshez szoktam használni, gondoltam miért ne legyen tortába is. Különleges íze van, és ez a krém még különlegesebbé teszi. Még egyszer köszönöm és nagyon gratulálok a blogodhoz, mert szuper. Noémi

  14. Fűszer és Lélek says:

    Noémi, nagyon örülök, hogy jól sikerült, és, hogy olvasod a blogomat!Eszter

  15. Anonymous says:

    Biztos fini, meg minden, de minek bele sör? Olyan fontos tápértéke van? Főleg gyereknek…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!