Fűszer és Lélek

Sztrapacska pácolt rostélyossal

Hát ez az étel aztán nem kóser. Több okból nem, hogy miért is nem, arról majd jövő héten írok egy hosszabb posztot is. Igazából az erdőbényei ételek között lenne a helye, mert én ott ettem mindig ezt, csak arrafelé nyerskrumpli-galuska néven fut. Persze mamám nem adott hozzá rostélyost, elég volt a szalonna is bele.
Így hússal a Lebuj étteremben készítik Árgyélus szelet néven. A Lebuj, Bodrogkersztúr és Tokaj között található, nagyon hangulatos étterem, a környéken a második legjobb. A legjobbról Dibbuk postolt nemrégiben. Persze a kettőt nem lehet összehasonlítani, mert itt főleg a magyar konyha (és a tót) dominál, de azt nagyon kedvesen művelik. Kis fél literes butellákban érkezik a bor az asztalhoz, télen gyönyörű cserépkályhában tüzelnek, és az étterem kiválóságát mi sem mutatja jobban, mint hogy a helyiek is betérnek egy halászlére, vagy harcsapaprikásra.
Hozzávalók a sztrapacskához:
1 kg krumpli lereszelve
50 dkg liszt
2 tojás

(A mennyiségeket ne vegye senki szentírásnak, ugyanis nagyon laktató, ez a mennyiség szerintem 6 embernek elegendő.) A hozzávalókból nokedlitészta sűrűségű tésztát készítünk, és forró vízbe szaggatjuk. Mikor kifőtt, szalonna kocka kisütött zsírjára dobjuk. (Van amikor a zsírba belenyomok még egy-két gerezd fokhagymát is.)
Hozzákeverek 30-40 dkg juhtúrót (Brindzatúrót érdemes csak használni!)
A rostélyoshoz három napig pácolok valamilyen fokhagymás mustáros pácban fejenként egy-egy nagy szelet húst.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Fűszer és Lélek says:

  Majd augusztusban leteszteljük!

 2. Anonymous says:

  Tállyán az Oroszlános borvendéglő remek hely.

 3. lorien says:

  Hmm, milyen jól jön ez a tipp, július végén pár napot fogunk eltölteni Bodrogkeresztúron és a környéken. Már tavaly is voltunk egy hosszú hétvégét, de akkor elkerülte a figyelmünket ez a hely. Tudnál még valamit ajánlani a környéken? Esetleg jó borosgazdát? Előre is köszi a segítséget! 🙂

 4. Fűszer és Lélek says:

  Nehéz ügy. Mindig próbálj meg egy kiskanálnyi mennyiséget kipróbálni, mielőtt nekiesel. Annyira különböznek a krumplik. Ha az a pici szétfő, akkor soha nem árthat egy pici liszt, vagy egy tojás+ egy pici liszt. Télen pedig a régi krumplihoz néha teszek 1-2 ek. vizet is. De a harmadik sztrapacska után már ránézésre tudni fogod. Sok sikert! Ha több millió tótnak megy ez az étel, akkor nehogymár nekünk ne menjen! 🙂

 5. nyarikonyha says:

  nekem jó sztrapacskát még nem sikerült főznöm, szeretném látni, hogy hogy csináljátok.a hús kevésbé izgat, de a hely egyre inkább. utoljára egyetemista koromban voltam a Bodrogon kajakozni, minden év szeptember elején. fantasztikus volt, néha tehenek között mentünk , alacsony vízben..kiugrottunk egy-egy kisfröccsöt benyomni a helyi kocsmában. sose felejtem el!

 6. zsuzska says:

  és valami hihetetlen módon már megint innen főzök. A többiek is zseniálisakat írnak, de mit csináljak, ha ma volt kakashere a piacon? azt meg pöribe, és csakis sztrapacskával.Azt hiszem te boszorkány lehetsz titokban és megátkoztál engem. Hogy ilyen hízlalósokat főzzek.

 7. chilii says:

  ez a blog kezdi kimeríteni a nyilvános izgatás büntettét!!! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!