Fűszer és Lélek

Töltike: ez savanyú!

h-töltikeNekem ez az étel igazi nyári fogás. Sajnos csak édesapám osztozik az ízlésemben, más csak jóneveltségből mondja, hogy finom. Valóban elég savanyú, a szőlőlevél is az, és az egres (piszke, biszke, büszke) is csak fokozza a dolgot. Aztán ott van még a kapor… Én is csak tíz éve eszem meg, de azóta nagyon kedvelem. Télen is a nyarat juttatja eszembe az illata. Nagyanyám kapros-túrós pitéje, édesanyám kovászos uborkája, a piacon a kapros-juhtúrós lángos. Csupa-csupa nyári étel. Mivel egy évben csak egyszer főzők ilyet, mindig nagyon várom már mikor érik az egres! Ilyenkor még a szőlőlevél is zsenge, nem kell török konzerv levelet használni, bár próbáltam már azzal is, de nem az igazi.
Van, aki tejföl helyett tejszínnel készíti, sőt láttam már a receptet sóskával is. Na az még nem akármi lehet 🙂
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg darált hús
1 kis fej hagyma
2 marék félig főtt rizs
Majoránna
Só, bors
Kb. 15 leforrázott szőlőlevél
Hozzávalók a mártáshoz:
20 dkg egres
2 dl tejföl
1 ek liszt
Piros paprika
Só, bors
Cukor ízlés szerint
Nagy csokor kapor
A szőlőleveleket megtöltöm az összedolgozott töltelékkel, és szorosan feltekerem. Akkora lábosba rakosgatom egymás mellé, hogy épp beleférjenek. Ráöntök annyi vizet, amennyi ellepi, és 20-25 percig épp csak gyöngyöztetve főzöm. Ekkor beleszórom az egrest, fűszerezem. Mikor az egres már puhul, de még nem főtt szét, behebarom a tejföllel és a liszttel. A cukrot a végén teszem hozzá. Tálalásnál jól megszórom a tetejét az apróra vágott kaporral.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sajnos nem tudom, én mindig zsenge, friss leveleket használok, azokat elég leforrázni. Ki tudja a konzerv miből készült, lehet, hogy ősz levelek?

  2. Fűszer és Lélek says:

    A gersli megvan, de mángoldba még soha nem töltöttem. Jól hangzik!

  3. Limara says:

    Szia! Köszi a receptet, a szőlőleveleket leforrázod mielőtt megtöltöd?

  4. Fűszer és Lélek says:

    Igen, mert így sokkal könnyebb feltekerni.

  5. Zsuzsa says:

    Meddig jó ilyesmire a szőlőlevél? Most igazi indíttatást érzek az elkészítésére, bár már vagy 10 éve játszom a gondolattal. De július közepe előtt már nem lesz rá időm, lehet, hogy el kell halasztanom jövőre? 🙁

  6. Fűszer és Lélek says:

    Próbáld a kisebb leveleket leszedni. Ha félbe tudod hajtani, és még nem törik, akkor szerintem még jó. Ami törik az nagyon vastag, és már nem puhul meg, elrághatatlan. Szerintem Júl. közepe még jó lehet.

  7. lorien says:

    De jó, hogy eszembe juttattad, már nagyon régi vágyam a töltött szőlőlevél, és a konzervhez eddig még nem volt bizodalmam.Szerinted bármelyik fajta levele megteszi, vagy az mindegy?

  8. Fűszer és Lélek says:

    Én most Furmintba töltöttem, de szerintem édesmindegy! Eddig a Furminton kívül Csabagyöngye szőlőlevéllel csináltam, pont ilyen volt az is 🙂

  9. lorien says:

    Akkor jó, valamit majd levadászok :)Köszi!

  10. marmalade says:

    Azoknak, akik nem tudnak szőlőlevelet vadászni: létezik konzerv változatban, üvegben pácolva,valószínűleg görög import. Ez is nagyon jó tekercselésre!

  11. chili&vanilia says:

    jaj de jó, azt hittem, ez az egreses töltike csak nálunk vmi családi dolog:) mi láposztába töltjük

  12. Fűszer és Lélek says:

    Gondolom savanyú káposztába. Úgy látszik, a töltikére is igaz: töltike az, amit annak hívok 🙂

  13. Rossamela says:

    A pirospaprika mikor kerül bele?Nagyon jó ötletet adtál, megcsináltam hús nélkül, tényleg nagyon savanyú de isteni finom! Igazi nyári íz, ismétlés lesz még.

  14. Fűszer és Lélek says:

    A tejfölhöz szoktam keverni, mert abban van egy kis zsír, amiben kioldódik a színe. Örülök, hogy izlett! 🙂

  15. Anonymous says:

    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra! A töltike nálunk családi kedvenc! Néha ha nincs szölölevél, zsenge karalábélevéllel is nagyon jó! Réka

  16. Anonymous says:

    mitől kellene a konzerv levélnek megpuhulnia? én vettem pocsék minőséget, vagy van valami trükk a főzésen kívül? kuktába kellett volna tennem?

  17. marmalade says:

    Imádom ezeket a töltikéket! Én néha szőlőlevél helyett mángolddal, rizs helyett árpagyönggyel készítem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!