Fűszer és Lélek

Cukkíni, Cukkíni, Cukkíni

Hurrá terem a cukkíni! Magam sem tudom mit szeretek ezen a viszonylag íztelen zöldségen annyira, de minden évben annyira örülök, mikor az elsők megjelennek. Talán pont az a jó benne, hogy nem túl karakteres az íze, ezért szinte mindenfélével lehet házasítani? Még az sem tudja elvenni a kedvem tőle, hogy egyszer egy töltött cukkíni majdnem a halálunkat okozta szalmonella formájában. (Persze a beletöltött kolbászhús volt a bűnös) Ezt azóta is vágyakozva emlegetjük édesanyámmal, mert nyolc kilót fogytunk fejenként 🙂
Persze ez még akkoriban volt, amikor csak a töltött cukkínit ismertem, meg a steak mellett sütött szeleteket. Gondoltátok volna, hogy a cukkíni alig százéves, és egy véletlen hiba eredménye? Minden esetre mostanában lesz itt az oldalon pár recept, ami ezzel a zöldséggel készül, ugyanis ha beindul a termés, akkor nincs mese enni kell, ugyanis nagyon hamar képes 6-7 kilósra is megnőni, akkor pedig már nem az igazi. Mademoiselle-nél láttam egy jópofa kerek cukkínit, és örömmel fedeztem fel az ilyen fajta magot a kertész boltban. Jövőre már nekem is teremni fog, remélem.
Ez egy jó kis diétás saláta így bikini szezon előtt.

Hozzávalók:
50 dkg cukkíni felkockázva
2 fej hagyma csíkokra vágva
50 dkg paradicsom felkockázva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
Koriander vagy petrezselyem zöld
Egy marék olajbogyó
1 tk fahéj
1tk őrölt bors
2 ek balzsamecet
A hagymát megdinsztelem az olajon, rádobom a cukkínit, sózom, és addig párolom, amíg félig megpuhul, de még roppanós. Lehúzom a tűzről, és belekeverem a többi hozzávalót. Ha valaki szereti, tehet hozzá egy kanál mézet is. Hús mellé köretnek, vagy házi rozskenyérrel finom. Szerintem langyosan a legjobb, de forró napokon a hűtőből előkapva se utolsó.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vera says:

    Eszter, megcsináltam kis változtatással, isteni volt, köszönöm!!!

  2. Fűszer és Lélek says:

    Fényképet! Fényképet!

  3. chilii says:

    tavasszal találtam sárga cukkini magot. már kikelt a kertben, remélem hamarosan szüretelhetem!

  4. Fűszer és Lélek says:

    Most lelepleztél 🙂 Nem tudom a pontos történetet, a cukkinimag zacskójára volt írva. Mindenestre, arról, hogy ez egy mutáció, itt:http://href.hu/x/2uwcAlika: minden kívánságod így teljesüljön!

  5. Mademoiselle says:

    Én a cukkini történetéről szeretnék egy kicsit többet tudni! Milyen tévedés által jött létre? Ha csak egy linket adsz, az is jó.

  6. Anonymous says:

    Éppen befejeztem a cukkiniről szóló postomat, és gondoltam, szétnézek, miről írnak a kolleginák… Hát nem a cukkiniről? Hiába, szezonja van.phzsecet-es-olaj.freeblog.hu

  7. Anonymous says:

    olvashatnánk ama bizonyos töltött csiliről(pontosan milyen paprikába milyen sajt,stb.),amelyik a kovászos kiflid mellett szerepelAlika


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!