Fűszer és Lélek

Valamit rózsaszörppel

Olvasgatva mások gasztró írásait, ez került a szemem elé. Fogalmam sincs mi fogott meg benne, (talán a gyönyörű kép) de rögtön tudtam, nekem bizony rózsaszörpöt kell gyártanom. Ez azért is furcsa, ugyanis soha nem iszunk szörpöt. Se mi, se a gyerek. Fölöslegesnek tartom, még azt a több száz kalóriát is bevinni, így is volna mivel spórolni. Ez az írás valamiért mégis kis bogarat ültetett a fejembe, és amikor édesanyámnál kiszálltam a kocsiból, akkor már tudtam is, nekem is lesz rózsaszörpöm. Rögtön közöltem is, harminc deka sziromra lesz szükségem. És akkor nemet mondott! Hogy most a legszebbek, amikor az összes virágzik, vigyek a rózsaszínből, vagy a bazsarózsából, vagy amiből csak kérek, de a gyönyörű nagyfejű friss rózsákat nem kapom. Hát jó, ha te ilyen, akkor én is ilyen, gondoltam, és durcáskodtam egy kicsit. Nem hiába, anya csak egy van, tíz perc múlva hozta a nagy vájling tűzpiros rózsaszirmokat. Itthon gyorsan el is tettem, két liter lett. Na akkor jött az én nagy gondom, ugyanis meginni biztosan nem fogjuk. Akkor meg mi legyen vele? Fagyit én nem gyárthatok belőle, ugyanis nincs fagyigépem.
Hosszas fejtörés árán jutott eszembe a muffin. Jelentem sikerült is öt evőkanálnyi szörpöt elhasználnom 🙂 Majd még gondolkodom erősen, mibe lehet még tenni. Holnap családi gyereknap lesz sok-sok gyerekkel, remélem felfalják ezeket a ragacsos, édes rózsás finomságokat!
Két félét sütöttem, 12-12 darabot. A tésztát már csak a végső ízesítés előtt osztottam ketté.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg apróra vágott mogyoró (éppen az van itthon)
2 tojás
25 dkg cukor
1 dl olaj
6 dl tej
3 ek rózsaszörp
1 zacskó sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 ek sikér
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt meggy

Az egyik adagba tettem egy kis fahéjat, a másikba egy citrom reszelt héját, és a levét. Gőzős sütőben 25 perc alatt 170C-on sütöttem. Két rácson, félidőben megcseréltem a muffin formákat.
Máz 1:
15 dkg porcukor,
Pár csepp citromlé,
2 ek rózsaszörp
A hozzávalókat kézi mixerrel 10 percig kevertem, majd a kihűlt muffinokra tettem. Tojásfehérjével vékonyan bekentem pár rózsaszirmot, majd megforgattam kristálycukorban. Ezt ragasztottam a tetejére.
Máz 2:
2 zacskó hidegen készíthető vaníliás krémpor
5 dl tej
Szerencsére Sávout után még nem kóseroltam ki a sütőt, úgyhogy nyugodtan mehetett bele a tejes süti. A Rothchildban pedig le volt árazva a kóser pudingpor, pedig valami eszméletlen finom, és jó minőségű. Kedden már biztosan nem lesz!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. heloimi says:

    Én pont a vaniliás muffint kóstoltam meg, de az annak ellenére nagyon finom volt, hogy a meleg bizony megdolgozta külső kinézetét!

  2. Ana says:

    örülök, hogy elnyerte tetszésedetnagyimnak vanília és sajtfagyira szoktam csorgatni öntetként. Nagyon finom úgy.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!