Fűszer és Lélek

Kovászos kifli töltött chillivel

h-kovászoskifliRégóta terveztük a barátnőmmel, hogy összejövünk, és töltünk egy pár chillit feta sajttal. Tudom, hogy mindenhol lehet kapni, de nem arányos szerintem az ára az értékével. (Ezt nagyon szépen mondtam, szóval meglehetősen drága) Én megvettem a sajtot, barátném hozta a többit. Azért jó így összejönni és főzőcskézni, mert közben nagyon jókat lehet pletykálni 😉 Ha ráadásul olyat készít az ember lánya, amit a férfiak is szeretnek, akkor biztosan hajlandóak két órára átvenni a gyerekek felügyeletét. Meg is beszéltünk minden életbevágóan fontos történést, mert már két hete nem láttuk egymást. Mire a jobbik feleink türelme elfogyott a pesztrálásban, kész is lett a két kiló töltött finomság. A ropogós héjú forró kifli adta magát a chillihez, jó rácsöpögtetni az olívaolajat! A chillit nem is részletezném, csak a kifli receptjét írom le.
Hozzávalók 12 darabhoz:
50 dkg univerzális liszt a Vitamiltől
10 dkg teljeskiörlésű búzaliszt
2,5 dl meleg tej,
20 dkg kovász
5 dkg puha vaj
2 kk só
1 ek sikér
Először a száraz anyagokat keverem össze, majd ebbe jön a tej és a kovász. Alaposan kidolgozom, kb. 15 perc robotgéppel. 60 C-os sütőben negyven perc alatt duplájára kelesztem. Kör 5-6 cm vastag, alakra nyújtom, majd tortacikk szerűen 12 felé vágom. A cikkeket vékonyra nyújtom, és a széles felével kezdve feltekerem, majd egy kicsit hold (kifli?) alakúra formázom. A tetejét megkenem tejjel, és sóval, vagy fűszerekkel megszórom. 200 C-os sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm.
Mivel a kifli tejjel és vajjal készül, (annak aki figyel a kóserságra) csak tejes dolgokhoz ehető. Ha valakinek (mint nekem is), csak egy sütője van, akkor ne felejtse el kikóserolni sütés előtt és után is a sütőt: nagyon alaposan kitakarítani, majd a tisztító programmal jól kiégetni, végül hagyni kihűlni!
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Üdv!Mult héten fedeztem fel a blogot. Nagyon tetszik – úgy összeségében is – mert jópofa, mesélős, receptes és igényes is egyben. Kipróbáltam a kovászos kiflit – mivel nekem édes kovászom van – így egy nagyon finom teljesen új dolog lett belőle. Mi vajjal és lekvárral ettük, meg persze az első darabokat magában. Fenséges volt. Köszi a receptet. Györgyi – (dagibogi)

  2. Zsuzsa says:

    Csatlakozom az előttem szólóhoz csili ügyben!

  3. Tintaleves says:

    Ez nemcsak ételnek jó, de társasági eseménynek is.

  4. Mademoiselle says:

    Nem akarsz berakni néhány tradicionális héber dalt?

  5. Fűszer és Lélek says:

    Énekeljek? Majd a Dal és Lélek blogomban 🙂 De nemsokára itt van Sávout, a Tóraadás ünnepe, majd a 10 parancsolatot beírom héberül.

  6. Mademoiselle says:

    hihihi 🙂 Nem azt mondtam hogy te énekelj, hanem csak egy-két héber dalocskát valahová becsempészni, mint én a franciákat.Hogy csináltad oldalra azokat a linkként működő képeket? már napok óta próbálok ilyet beaplikálni az én blogomba is, de sehogyse bírok rájönni a módjára 🙁

  7. Fűszer és Lélek says:

    Ide nem engedi beírni a HTML kódot, csak E-mail-ben.

  8. Macilaci says:

    Szia !Kérdésem lenne: a kovász az porkovász vagy saját friss készítésű. Én kovász alatt liszt és víz természetes erjedésű keverékét értem, és nem a kevés vízzel, liszttel felfuttatott élesztőt.

  9. Macilaci says:

    Visszavonom a kérdést, mert az Rusztikus olajbogyós kenyérnél megleltem a választ ! 🙂

  10. Anonymous says:

    Megtudhatnánk,hogyan készül az a bizonyos töltött csili?Alika

  11. pirikenagyi/albana says:

    Hát ezek a kiflik gyönyörűek, gondolom finomak is! Sztm nem vennénk rossz néven ezt a töltött csilit sem!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!