Fűszer és Lélek

Spenótos gnocchi

Ennek az olasz receptnek az eredetije Joanne Harris:A Francia konyha című könyvében található. Mikor először megláttam, rögtön tudtam, hogy nekem való finomság lesz. Kicsit emlékeztet egyik nagy kedvencemre a rókagombás, gorgonzolás gnocchira. Azért is örültem, mert a férjem két dolgot nem hajlandó megenni: az igazi magyar spenót főzeléket (szerinte nem illik hozzá a sok fokhagyma, szerintem pedig fokhagyma nélkül semmi értelme ennek az ételnek), és a tökfőzeléket. A tökkel nincs probléma, mert ha nagyon kiéhezem egyre, akkor szemrebbenés nélkül beülök egy főzelékfalóba, és a dolog le is van tudva. A spenóttal más a helyzet, mert azt csak házilag tudják finomra készíteni. Vagy legalább is, eddig elkerültem a jó spenót lelőhelyeket. Azt mindjárt sejtettem a recept elolvasása után, hogy ez bizony így nekünk száraz lesz. Ezért készítettem hozzá egy mártást, ami nagyon jó ötletnek bizonyult. Kornyadozott a hűtőben két marék ruccola is, ami nem szerepel az eredeti receptben, de beletettem. El nem rontotta, igaz nem is lehetett érezni, hogy benne lenne! Igen laktató étel, úgyhogy a családom többi tagja el is ment egy jó kis ebéd utáni alvásra.
Hozzávalók a gnocchihoz
60 dkg régi krumpli (most van az újkrumpli szezonja, de az ilyen ételekhez nem jó)
35 dkg friss spenót
Két marék ruccola
15 dkg liszt
1 tojássárgája
Só, bors
Vaj
10 dkg márványsajt
Egy csokor bazsalikom
Hozzávalók a mártáshoz:
2 dl tejszín
2 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt (parmezánt tettem bele, de bármilyen olcsóbb, de erős ízű sajt megteszi)
2 gerezd fokhagyma
Szerecsendió
Só, bors
h-spenótA spenótot és a ruccolát víz nélkül egy lábosban megpárolom, ha megfőtt lecsöpögtetem, és alaposan kinyomkodom. A krumplit puhára főzőm, majd teljes lecsöpögtetés után összetöröm, és összekeverem a többi hozzávalóval. Lisztes kézzel pici gombócokat formázok belőle, amit villával a tetején összenyomok egy picit. Forró vízben kifőzőm, majd vajjal meglocsolva és a márványsajttal megszórva szép pirosra sütöm. A mártáshoz a hozzávalókat hidegen összekeverem, majd óvatosan nehogy a tojás összekapjon addig melegítem állandó kevergetés mellett, amíg kicsit be nem sűrűsödik.
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszer és Lélek says:

    Na ez nem éppen diétázó menyasszonyoknak való ; )

  2. juditj says:

    Nagyon jol hangzik, kiprobalom es jelentem majd 🙂 puszik


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!