Fűszer és Lélek

Vörösboros marhapörkölt

h-marhaporkölt

Gyönyörű napos időre ébredtünk ma is, boldogan mentünk a barátainkkal bográcsolni. Sikerült nagyon szép kóser marhahúst vásárolni. Ez sajnos nem olyan egyszerű, Magyarországon két helyen lehetett eddig ilyesmit vásárolni, a Dob és a Visegrádi utcában. Ezentúl a Dob utcában üzemel mindkét hentes. Ajánlatos előre telefonon egyeztetni velük ha valaki ilyesmiben gondolkodik, mert marha nincs mindig. Ha van, akkor két féle közül választhatunk: kis darabok, és nagy darabok : ) Hát igen, nem éppen a Nagycsarnok! Viszont egészen biztosan nem adnak el nekünk olyan húst, ami beteg állatból származik! Ez manapság a kerge-marha, tbc, madárinfluenza, és kitudja még milyen betegségek korában megnyugtató lehet. Mitől kóser egy marhapörkölt? Nagy vonalakban: a bográcsot első használat előtt megmerítettük a mikvében, ami a zsidó rituális fürdő. (Budapesten a Kazinczy utca 16-ban. Minden kóser edényt első használat előtt szokás itt megmeríteni egy áldás kíséretében.) Kóser húst és bort használtunk. Az uborkasalátára nem tettünk tejfölt, mert a húsost nem szabad keverni a tejessel.
A gyerekek annyira jól érezték magukat, hogy délután négyig még a legkisebb sem aludt el, mégis minden hiszti és veszekedés nélkül kibírták. Próbáltunk sárkányt eregetni, de ebben még van mit gyakorolnunk, vagy mint egyik barátunk megállapította: nincs ezzel a sárkánnyal semmi baj, csak meg van dögölve!
Maga a pörkölt a szokásos módón készült:
2,5kg marhahús
1kg hagyma
2 paradicsom
2 paprika
5 gerezd fokhagyma
Egészbors
Köménymag
Pirosparika

Száraz vörösbor
A vörösbort csak a végén szabad beleönteni. Mikor a hús már szinte teljesen puha beledobáltunk 3kg apró szemű újkrumplit. A krumpli nagyon hamar megfő, és épp ereszt annyi vizet, hogy az el is fő, mire megpuhul.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Fűszer és Lélek says:

  Köszi, őt nem ismertem.

 2. Tamara says:

  Bernat Einhorn,1020 Wien, Grosse Stadtgutgasse 7.Tel: 21-456-21pénteken 11 körül bezár márEz amúgy a Karmelita piac környékén van, sok-sok egyéb kóser bolttal együtt.

 3. Fűszer és Lélek says:

  Köszönöm szépen! Címet kaphatok? A bécsi üzletektől én is el vagyok ájulva! Nem is értem mi itthon a probléma! Eza hentes ezekszerint nem a grúz a piacon. Csak őt ismerem.

 4. Tamara says:

  Egyrészt nagyon gratulálok!!! Csak most találtam rá a blogodra és el vagyok bűvölve…Másrészt, ha már a budepesti kóser hús “ellátásról” – inkább ellátatlanságról – van szó, elmesélem, hogy mi évente egyszer – kétszer Bécsbe járunk kóser húst venni egy tündéri osztrák-magyar henteshez. Ő nem kegyet gyakorol, ha “ad” neked pl. marhahúst, hanem igazi kereskedő, aki büszke a boltjára és az árujára. Lehet is az: én még soha, sehol ilyen minőségű húsokat nem vettem, mint ott. Minden van: borjútól a füstölt csontig és alig kerül többe, mint az itthoni horror ár/érték-arányú kóser húsok.Mi sem eszünk egyébként állandóan kósert: a biztos pont a pészach, akkor mindent betartunk, nemcsak a kovászos tilalmát és időnként, ha nekidurálom magam…:)

 5. maci says:

  Gratulálok a gyönyörü bloghoz!

 6. Anonymous says:

  Great hat! Really prooves the recipes authentic kosher status…Good advertisement for the mikva too.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!